In Kersverse ouders, Peuters & kleuters

Wintertijd en uitslapen

Afgelopen week zijn we 3 nachten samen met onze moeder op pad geweest. Dit was eerder het plan maar toen gooide Corona roet in het eten en gingen we niet. Dit keer besloten we het dus toch door te laten gaan. Voor mij de eerste keer zonder Julian en Jw tegelijk weg. Ik ben al wel eerder een nacht zonder Julian geweest maar dat was steeds maar een nachtje en met Jw samen. Julian was dan logeren. Dat voelde ergens toch anders. Ik was er aan toe, vond het spannend maar had er zin in.We hadden alleen nog niet nagedacht over de twee extra hindernissen van deze week; de vaccinaties en de wintertijd. Maar we hadden ons huiswerk gedaan, ingelezen en een plan klaar liggen. Hoe laat je een kind het beste aan de wintertijd wennen?

3 ochtenden heerlijk in bed blijven liggen, gewoon omdat het kan en een soort van uitslapen. Een soort van, want ja inmiddels heb ik ook een biologische klok die sochtends uit zichzelf af gaat. En toen.. toen kwam ik thuis en was het tijd voor de wintertijd. Wat bleek, ook dit was geen probleem voor ons boefje. Vanochtend mochten we uitslapen (of naja hij mocht uitslapen) tot 8u dus 9u oude tijd! Hoe dan?!

Een wenweek richting wintertijd.

Onze tactiek van een weekje wennen en stap voor stap de slaaptijd aanpassen heeft geholpen. Vandaag zie ik veel berichten van vrienden of bekenden waarvan het kind vanochtend geen zin had om uit te slapen en extreem vroeg wakker was. Misschien helpt het en misschien niet, maar het is het proberen waard natuurlijk. Daarom deel ik onze aanpak graag met jullie. Normaal gaat Julian om 20u naar bed. Hij slaapt dan meestal tot ongeveer 7.15u en soms iets later, wat mij betreft perfect. Afgelopen maandag zijn we gestart deze tijd stap voor stap aan te passen.

Maandag – 20.15u – normale tijd wakker.
Dinsdag – 20.15u – rond 7.30u wakker.
Woensdag – 20.15u – rond 7.30u wakker.
Donderdag 20.30u – rond 7.45u wakker.
Vrijdag 20.30u – rond 8.15u besloot Jan Willem te gaan kijken want het was nog stil maar Julian bleek wakker te zijn en netjes in zijn bedje te wachten.
Zaterdag 21u – vanochtend werd meneer dus rond 8u nieuwe tijd wakker (9u oude tijd). Woehoe!

Klaar voor de nieuwe tijd!

Vanavond gaat Julian dus nieuwe tijd 20u naar bed en hopelijk zitten we nu door de “wenweek” in het goede ritme. Al zullen we met een wakker word tijd van 8u wel een beetje moeten haasten in de ochtend. Lang leve het thuis werken! 😉

Pas je aan.

Hopelijk hebben jullie er iets aan. Ons plan was elke 2 dagen de tijd een kwartier aan te passen. Tijdens de week hebben we gekeken waar Julian klaar voor was en hebben we het dus net wat anders verdeeld, zoals hierboven beschreven. Ik denk dat het dus belangrijk is goed naar je kind te kijken, niet te snel of juist sneller te gaan. Ieder kind is immers anders. Heb jij andere ervaringen met het aanpassen van de tijd? Hoe laat je een kind het beste aan de wintertijd wennen?

O, en op een drama aanval van Julian na, nadat we via video bellen contact hadden, is het zo goed gegaan! Een verslag over onze drie dagen weg, delen we uiteraard binnenkort ook met jullie.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Uitjes in de omgeving van Den Bosch

Posted on 29 april 2021

Previous PostVakantie uitjes in Nederland
Next PostMoeders voor moeders, doe jij ook mee met dit initiatief?

No Comments

Leave a Reply