In Recepten

Verminder voedselverspilling door voeding goed te bewaren

De maand februari staat in onze Worldsisters Agenda in het teken van voedselverspilling. Per persoon kunnen we zo’n 150 euro per jaar besparen door geen onnodige producten te kopen. Het beste is natuurlijk geen onnodige producten te kopen, maar mensen vinden het prettig om ook in huis nog wat te kiezen te hebben. Hierdoor wordt het op de juiste manier bewaren van verse producten steeds belangrijker, zodat voedselverspilling alsnog zo veel mogelijk tegen gegaan kan worden. Verschillende producten hebben ook verschillende bewaar manieren. Zelf weet ik niet altijd wat nou de beste manier is om een product te bewaren, in de koelkast, in een donkere koele kast, op het aanrecht, of..? Vandaar dat we een aantal producten voor onszelf en voor jou hebben opgezocht en op een rijtje hebben gezet. Ow en let op de indeling van de koelkast want dat helpt ook!

Gember

Je kan gember het beste met schil in een dicht zakje zonder lucht in de koelkast bewaren. Dan kan gember ongeveer 3 weken goed blijven. Wil je de gember langer bewaren? Dat kan in de vriezer. Rasp de gember of snijd het in plakjes of blokjes voor je het invriest. Zo kan je de gember ongeveer 6 maanden gebruiken. 

Tomaten

Oeps, dit deed ik dus jarenlang verkeerd. Tomaten kan je het beste bewaren in de fruitmand in plaats van in de koelkast. Door de kou in de koelkast neemt de smaak van tomaten namelijk af. 

Komkommer

Komkommer hoort, net als tomaten, niet in de koelkast. Bewaar komkommer op een koele plaats in de keuken of de kelder. 

Eieren

Hoewel eieren in de supermarkt niet in de koelkast staan, wordt toch aangeraden om eieren thuis in de koelkast te bewaren. Ze staan in de supermarkt niet in de koelkast, omdat er dan door de wisselende temperaturen snel condensvorming ontstaat. Door deze condensvorming groeien schadelijke bacteriën sneller.

Aardappelen

Aardappelen kan je het beste op een droge, donkere, koele plaats bewaren, maar niet in de koelkast. De kou van de koelkast zet het zetmeel namelijk om in suikers, waardoor de aardappel minder lekker wordt. Heb je de aardappelen in een plastic zak gekocht? Haal de aardappelen hier dan meteen uit als je thuiskomt. Heb je vaak uitlopers aan je aardappels zitten? Bewaar dan een appel tussen je aardappelen.

Voorgesneden groenten

Ik ben er geen fan van, want het kost altijd onnodig veel verpakkingsmateriaal en het product blijft veel minder lang houdbaar, maar als je voorgesneden groenten hebt gekocht, bewaar deze dan altijd in de koelkast.

Bladgroenten en koolsoorten

Bladgroenten zoals sla en andijvie en koolsoorten zoals bloemkool, spruitjes, prei en bleekselderij moeten altijd in de koelkast bewaard worden. 

Aubergine en paprika

Aubergine en paprika kan je het beste buiten de koelkast bewaren, maar dan weer niet op de fruitschaal. Ze zijn namelijk gevoelig voor ethyleen, een stofje afkomstig van onder andere bananen, appels en tomaten. Wil je ze toch graag bij deze producten bewaren? Kijk dan eens naar de fresher for longer discs uit onze webshop. Deze discs nemen de ethyleen op, waardoor de rijpingsprocessen van de verschillende soorten groente en fruit elkaar niet kunnen beïnvloeden. 

De beste koelkast indeling om voedselverspilling te verminderen

Nu weet je wat meer over het verminderen van voedselverspilling door producten op de juiste locatie te bewaren. Laten we nog een stapje verder kijken. Wat is de beste manier om je koelkast in te delen?

Groentelade

Groenten en fruit bewaar je uiteraard het beste in de groentelade, helemaal onderin de koelkast. Hier is het namelijk iets warmer als in de rest van de koelkast. Naast je groenten en fruit, is deze lade ook een goede plek voor het bewaren van verse kruiden en voorverpakte aardappelen. 

Onderste plank

Deze plank is normaal gesproken het koudste, tenzij je een vriesgedeelte bovenin je koelkast hebt zitten want dan is de bovenste plak waarschijnlijk kouder. Hier bewaar je vlees(waren) en vis. Zuivelproducten bewaar je ook op deze plank, behalve boter en kaas. 

Middelste plank

Hier bewaar je boter en kaas. Heb je restjes van maaltijden over? Bewaar dit dan op deze plank. Uiteraard moet je restjes eerst goed laten afkoelen en afdekken voor je het in de koelkast plaatst. Heb je soep of taart in huis? Bewaar dit ook op de middelste plank. 

Bovenste plank

Op de bovenste plank bewaar je de sauzen (mayonaise, ketchup, etc.) en potten met onder andere augurken, zongedroogde tomaatjes en zilveruitjes.

Deur

Boven in de deur bewaar je eieren en eventuele medicatie. Onder in de deur bewaar je geopende flessen frisdrank en sappen. De vakken die hiervoor zijn bestemd, herken je natuurlijk meteen. 

Het is soms even goed nadenken, maar door alles op de juiste plaats te bewaren, behoud je de producten zo lang mogelijk en verspil je ook zo min mogelijk. Heb je producten die nu echt op moeten? Kijk dan eens bij onze recepten of je deze producten in een lekker gerecht kan verwerken. Het verwerken van restjes in je gerechten is uiteraard zeer geschikt voor het tegengaan van voedselverspilling. Zijn er producten die we niet in dit artikel hebben genoemd maar waarvan je niet weet waar je het product het beste kan bewaren? Laat het ons weten. We zoeken het graag voor je uit.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Kopen, kopen, niet kijken.

Posted on 1 februari 2019

Previous PostKomkommer noodles
Next PostPita Falafel

No Comments

Leave a Reply