In Met kinderen, Reizen, Zonder kinderen

Een weekendje uitwaaien in Texel.

Texel stond al langere tijd hoog op mijn wishlist. Het leek mij een fantastisch eiland, je bent omringd door strand en zee en het is natuurlijk in ons eigen land. Enige puntje wat mij lange tijd heeft tegengehouden is toch de afstand en de boot. Ondanks dat Texel in Nederland ligt, is het vanaf mij gezien toch een reis van 3 uur. Net iets te lang voor even één nachtje. Dus toen er een mooie gelegenheid voorbij kwam voor een lang weekend weg, wist ik het al snel: ik wil naar Texel.

Ons verblijf

Nadat de bestemming duidelijk was, hebben we gekeken waar we precies wilden verblijven. Her en der wat tips ingewonnen en toen werd duidelijk dat het vooral afhankelijk is van wat je graag wilt doen op Texel, waar je het beste kan verblijven.

Wil je het liefst het hele eiland bekijken? Dan maakt het niet zo veel uit waar je gaat zitten. Texel is niet zo groot, dus je bent zo van de ene naar de andere kant van het eiland. Volgens mij verblijven de meeste mensen in Den Burg of de Koog. Ben je op zoek naar een stadje met leuke restaurantjes en barretjes? Kies dan voor Den Burg. Wil je echt op stap, dan schijnt de Koog toch wel de beste plek te zijn. Wil je juist zo veel mogelijk rust? Kijk dan eens voor een slaapplek in De Cocksdorp.

Zelf ben ik het liefste graag aan het strand, maar houd ik ook wel van leuke restaurantjes en barretjes, dus wij kozen voor Den Burg. Via Airbnb hadden we een heerlijk plekje gevonden, midden in het centrum van Den Burg. Bij aankomst bleek deze Airbnb nog meer aan duurzaamheid te denken, dan ik van te voren had gedacht. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen kleine verpakkingen met zeep staan, maar grote navul flacons, wc-papier van The Good Roll en het afval werd zeer goed gescheiden. Ik was verrast, een echte aanrader. Wil jij ook naar deze Airbnb? Zoek dan op ‘logeren in de oude oosterwoning’ en wie weet hebben ze nog een plekje voor je vrij!

Eten en drinken

Wat is er tijdens een weekendje weg beter dan ergens een lekker hapje eten en een drankje drinken? Het was niet zo heel warm toen we in Texel waren, maar gelukkig scheen het zonnetje best vaak. Dus wij hebben heel wat tijd doorgebracht bij leuke strandtentjes, uit de wind en in de zon. Heerlijk tijdverdrijf! Wat mij positief verraste is dat ze bijna overal op Texel lokale producten aanbieden. Ik had hier van te voren nooit zo over nagedacht, maar het is best logisch. Producten van het eiland zelf zijn natuurlijk veel makkelijker te verkrijgen, dan alles wat van het vaste land moet komen. Hierdoor eet je dus in Texel, vaak onbewust, lokaal en dus vrij duurzaam. Ga, naast de lekkere vega opties, voor een heerlijke burger van Texels rund of lams vlees met een biertje van brouwerij TX of een Texels skuumkoppe.

Wil je zelf iets te eten meenemen naar het strand? Dat kan natuurlijk ook! Een lekkere picknick, kleedje mee en genieten van het zand tussen je tenen. Op zoek naar duurzaam verpakkingsmateriaal voor je picknick en een plastic vrije lunch? Kijk eens in onze webshop om je eten mee te nemen in een lunchskin of een lunchpot.

Wist je trouwens dat Texel vanaf 2020 alleen nog maar duurzame energie wilt gebruiken op het eiland? Hiermee zijn ze toch wel een voorloper in Nederland!

Paal 17

Dit ziet er toch heerlijk uit!

Een echte aanrader vind ik de strandtent Paal 17. Wat een heerlijke plek is dit! Je zit lekker aan zee, de omgeving is relaxed en de sfeer erg chill. Wij hebben daar geluncht en ik had een, hoe kan het ook anders, geitenkaassalade (mensen die mij goed kennen, weten dat ik altijd en overal het liefst voor iets met geitenkaas kies). Mennnnn, wat was deze salade lekker zeg! Ik zou er zo voor terug gaan. Naast het heerlijke eten is het paviljoen van Paal 17 ook duurzaam gebouwd en werken zij samen met My Beach. My Beach is een project van stichting De Noordzee. Het doel is om 100% afvalvrije zones op het strand te creëren. Klinkt goed dus!

Vibes

Je zit niet alleen aan tafel bij Vibes Foodbar.

Ook bij Vibes, in het centrum van Den Burg, werken ze voornamelijk met lokale en zelfgemaakte producten. De sfeer is hier erg gezellig, het personeel is goed en erg vriendelijk en het eten zag er heerlijk uit. We hadden net daarvoor al gegeten, dus een hapje geproefd heb ik helaas niet. Maar de Gin, afkomstig uit Texel, smaakte in elk geval erg goed.

Lokaal 16

Lokaal 16

Voor een lekker ontbijtje, bezochten wij Lokaal 16. Ze serveren hier (h)eerlijk, lokaal en biologisch eten. Zo komt de koffie van de Texelse Branding. Veel producten, zoals brood en taart, komen van de Novalishoeve. Dit is een Texels boerenbedrijf, waar verschillende dieren worden gehouden en tuinbouw wordt bedreven. Dit werk wordt gedaan door jongeren met een zorgvraag. Het vlees komt onder andere van Hoeve Vrij en Blij en Hoeve Axel, beide lokale boerderijen.

Wat te doen in Texel?

Overal in Texel zie je terugkomen dat ze erg bezig zijn met het schoonhouden van de Noordzee.

In Texel hoef je je zeker niet te vervelen. Bij mooi weer kan je natuurlijk heerlijk genieten aan het strand zoals ik zelf gedaan heb, maar ook bij minder mooi weer is het fijn om hier uit te waaien. Daarnaast kan je een bezoekje brengen aan de vuurtoren (deze kan je ook beklimmen, maar kijk dan wel even goed naar de openingstijden), het juttersmuseum, de Texelse bierbrouwerij (de rondleiding met proeverij schijnt een echte aanrader te zijn, maar helaas hadden wij hier geen tijd meer voor) en Ecomare. Wij hebben onder andere een bezoekje gebracht aan Ecomare. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien, dus hierover vertel ik jullie binnenkort zeker meer!

Welke plek in Nederland heeft jou ooit positief verbaasd op het gebied van milieuvriendelijke keuzes? Wij zijn benieuwd naar jouw tips!

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Bon Dia Hofi Cas Cora

Posted on 8 februari 2019

Minimalisme, het ware geluk

Posted on 25 januari 2019

Op weg naar een circulaire economie

Posted on 16 januari 2019

Previous PostDuurzame zwangerschapskleding
Next PostBijgerechten voor een zomerse barbecue

No Comments

Leave a Reply