In Kersverse ouders, Peuters & kleuters

“Quarantaine activiteiten” met babies

In Nederland is er natuurlijk geen sprake van een total lock down, maar we zijn wel allemaal opgeroepen om binnen te blijven en thuis te werken, voor de een wat makkelijker gedaan dan voor de ander. Cristel behandelt haar kinderen op afstand via skype, lees hier meer over in haar blog op mamaplaats, en ik (Anouk) ben verkouden dus mag het huis niet uit. Best frustrerend want rond deze tijd van het jaar heb ik altijd een kuchje en loopneus dus ik ben bang dat dit een eeuwigheid gaat duren. Het hotel is open dus het liefst zou ik er heen gaan maar goed, accepteren en er zit voor nu niets anders op dan overleggen via calls.. Thuis werken met baby is alleen niet altijd even makkelijk. Toch hebben we na week 1 al een best goede structuur gevonden. Op internet zag ik al ontzettend veel voorbij komen over schema’s voor dagen thuis met kinderen die naar de basisschool gaan maar nog niet voor babies. Ik deel graag ons schema en de activiteiten met jullie. 

Structuur voor thuis werken

Jw staat normaal al om half 6 naast zijn bed. Als hij thuis werkt natuurlijk niet maar alsnog gaat zijn wekker wel vroeg zodat hij voordat Julian wakker is alvast wat kan doen en als Julian al wel wakker is (hij slaapt op dit moment minder goed doordat hij ziek is) neemt hij Julian mee naar beneden zodat ik de uurtjes van snachts nog even kan inhalen. Zo heeft Jw er al een paar uur opzitten als ik begin en wisselen we elkaar af. Julian is deze week begonnen met tijgeren dus ontdekt de woonkamer terwijl wij beide aan het werk zijn. Rond 10u is het fruit tijd, aansluitend een fles en dan naar bed. Met een beetje geluk hebben we vervolgens 1,5 tot 2u om te knallen en als Julian dan weer wakker is doen we een (late) lunch samen. Smiddags weer hetzelfde riedeltje, voor zo lang het duurt vermaakt Julian zichzelf zodat wij kunnen werken en anders wisselen we elkaar weer af. Hij vindt het ook erg leuk om mee aan tafel te zitten met zijn baby telefoon, een derde werknemer erbij;) Smiddags nog een flesje en dan opnieuw een dutje en tsja.. mochten we niet aan alles toe komen, gaat savonds, in het weekend of op mijn mamadag nog even de laptop aan. 

Quarantaine activiteiten met je baby

Het meest ideaal is natuurlijk als je baby een goede slaper is en lekker lange dutjes doet. Julian wordt hier steeds beter in maar er zijn ook dagen waarop hij 2 keer een half uurtje slaapt. Structuur is belangrijk, ook in de activiteiten die je doet. Hieronder een aantal activiteiten om doen met je baby.

Babygym en ander speelgoed 

Laat je baby lekker liggen in de babygym, spelen met een knisperboekje of tuimelaar. Pret gegarandeerd, in ieder geval voor de concentratieboog van ongeveer 20 minuten. 😉
Nu dat Julian sinds een week tijgert, houdt hij het zelfs wat langer vol omdat hij zelf naar iets anders op zoek gaat als hij klaar is met een speeltje. 

Wandelen en naar de speeltuin

Maak elke dag een korte of lange wandeling. Het zonnetje schijnt dus is er niets lekkerder dan even een naar buiten te gaan en frisse lucht te scheppen. Wij wonen aan de rand van een poldergebied en dichtbij het kanaal dus zijn zo in de natuur. Soms lopen we langs een speeltuintje waar we Julian even laten schommelen op de grote ronde schommel. We zoeken natuurlijk wel heel bewust de rustige plekken op, waar geen of weinig anderen zijn. En als we zien dat in de speeltuin al een paar andere kinderen aan het spelen zijn, dan lopen we verder. 

Liedjes zingen

Julian is gek op liedjes, als wij voor hem zingen of als we zijn muziekboek aanzetten die de liedjes afspeelt. Ideaal als je zelf even geen tijd hebt! 
Een echte hit hier en ook nog eens pedagogisch verantwoord zijn klap eens in je handjes en dit is je neusje. Dit laatste liedje kende ik niet maar wordt met babyzwemmen altijd gezongen en kan je ook op YouTube vinden. 

Dit is je neusje,
En dit is je kin,
Dit is je mondje met tandjes erin. 
Dit zijn je oren,
Je ogen,
Je haar,
Nu nog je wangetjes en dan zijn we klaar (klap). 

Voorlezen

Voor het naar bed gaan lezen wij sowieso altijd een boekje voor. Julian vermaakt zich ook prima alleen met een boekje, waarin hij kan voelen, plaatjes kijken en ja ook dingen in zijn mond kan stoppen. Heb je zelf even geen tijd om voor te lezen? Bol.com heeft een speciale aanbieding voor thuisblijvertjes! Voor 1 cent koop je een digitaal boek en elke dag om 9 uur worden video’s gedeeld waarin een verhaal voorgelezen wordt. 

Baby tv

Jep zo niet pedagogisch verantwoord, ik weet het! We gaan het alleen niet ontkennen want heel stiekem leggen we Julian soms op zijn poef om disney baby tv te kijken. Nu ik dit schrijf voel ik me een beetje een loedermoeder maar ik zweer het, we doen het echt maar heel soms (afgelopen 1,5 week 3 keer). Als je beide echt even iets moet doen en je kleine is op alle andere activiteiten uitgekeken, is dit gewoon voor 15 minuten een uitkomst. 

Nieuwe medewerker

Julian vind het geweldig bij ons aan tafel te zitten en vermaakt zichzelf prima met een speeltje, vooral zijn baby telefoon. Zo hebben wij onze handen vrij en zit hij wel bij ons in de buurt. Onze personal assistant! Nou moet ik zeggen dat hij wel heeft uitgevonden dat hij een speeltje op de grond kan gooien en wij het dan oppakken. Vandaar dat ik een speelkoord maakte met twee clips eraan. Deze maakten we ook al voor een klant op verzoek en is echt ideaal. (Wil jij die ook een? Kijk dan eens bij de ontwerpen van onze bijtringen voor ideeën en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken) Een kant klikken we vast aan de hoes van de stoel en de andere aan zijn speeltje. Als hij het dan op de grond gooit, blijft het hangen en kunnen we er zo weer bij zonder te bukken. 

Sporten

De fitness centra zijn gesloten, je baby geniet nog steeds in zijn eigen babygym maar jij zit thuis. Niet getreurd, je baby is ideaal om samen mee te sporten! Gebruik hem/haar als gewicht of leg hem onder je als je opdrukt. Succes gegarandeerd, niet alleen voor jezelf maar ook voor je kleine. Julian kan niet stoppen met schaterlachen als we dit doen. 

Knutselen

Knutselen met een baby is waarschijnlijk niet het eerste wat in je op komt als je aan baby activiteiten denkt. De eerste keer dat ik een knutselwerkje, lees voetafdruk, van Julian kreeg van de opvang was ik verrast en smolt ik van binnen. Zeker weten dat oma’s, opa’s, tantes en ooms er ook zo over denken als je een kaart stuurt met een voetafdruk van je kleine. Wij hebben dit weekend ook kaartjes verstuurd en kregen hele leuke reacties en een kaartje terug van Julian zijn overgrootoma. We hebben ook meteen een kaartje naar de kinderopvang gestuurd want de juffen missen we natuurlijk! Niet alleen Julian hoor, mama ook 😉 En wat een helden zijn dat, dat mag wel vaker gezegd worden.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

De jungle babykamer

Posted on 15 juli 2019

Oefenhapjes

Posted on 7 april 2020

Mooie initiatieven Corona crisis

Posted on 19 maart 2020

Previous PostMooie initiatieven Corona crisis
Next PostOefenhapjes

No Comments

Leave a Reply