Tijdens onze zoektocht naar een duurzamer leven, komen er veel nieuwe dingen op ons pad, zo ook het stekken van planten. Laatst schreven we over de workshop die we deden om zelf zeep en deo te leren maken. Plantjes stekken bleek echter zo makkelijk te zijn, dat we zelf aan de slag gingen en we helemaal geen workshop hiervoor nodig hadden. Na op onderzoek uit te zijn gegaan op internet en wat tips van vrienden, bleek het stekken van plantjes zo makkelijk te zijn en gingen we hier zelf mee aan de slag. Wij leggen je vandaag een aantal basis stappen uit waardoor jij ook direct met stekken kan starten.
Wat is planten stekken eigenlijk precies? Heel simpel, je haalt een klein stukje van een grote plant weg en laat dit uitgroeien tot een nieuwe grote plant. Op deze manier kan je dus veel planten in huis halen, aan anderen cadeau geven of met anderen ruilen, zonder dat je bergen met geld uit hoeft te geven. Want zoals je misschien wel weet, als je een mooie grote plant wilt kopen, is dit behoorlijk prijzig.
De basisprincipes
Je krijgt een kopie van de plant, waar je het stekje vanaf hebt gehaald. Haal je stek daarom van een plant af die goed groeit, zodat je stek ook goed en mooi groeit. Probeer daarnaast vooral te stekken tijdens het groeiseizoen van de plant, wat vrijwel altijd het voorjaar en de zomer is. De wortels groeien dan sneller, dan in de winter. Met binnenplanten kan je dit ook in de winter proberen, maar met buitenplanten is dit af te raden. De plant waar je het stekje vanaf haalt, kan dan vaak de wond (de plaats waar je het stekje van de plant af knipt) niet herstellen. Dit kan bevriezen, waardoor je plant vorstschade op kan lopen en zelfs af kan sterven. Geen goed idee dus.
Wij zijn zelf begonnen met het stekken van een cactus en een pannekoekplant. Vandaag zullen we je uitleggen hoe we dit hebben gedaan. Wil je het stekken van andere planten weten? Laat dit ons weten en wellicht schrijven we daar de volgende keer wat informatie over!
Cactus plant stekken
Toen wij studeerden, maakten we vaak grapjes over cactussen. Leer namelijk eerst maar eens voor een plant te zorgen, voor je aan een huisdier begint. “Doe dan maar een cactus”, dat gaat namelijk altijd wel goed. De laatste tijd zijn cactussen erg hip en Anouk heeft er inmiddels (mede door het stekken) best wel wat in huis staan. Groot en klein.
Als een cactus groeit, zie je aan de zijkant kleine bolletjes/uiteinden ontstaan. Deze bolletjes vallen er soms uit zichzelf al vanaf. Anders kan je deze voorzichtig los trekken of afsnijden met een gesteriliseerd mes. Leg deze bolletjes (stekjes) daarna op droge plek zodat de wond kan drogen. Als de stek goed gedroogd is, kan je de stek in een potje in de aarde steken. In de aarde groeien vervolgens nieuwe wortels. Geef de cactus geen water zolang er geen nieuwe wortels aan het stekje zitten.

Pannekoekplant stekken
Regelmatig ontstaat er naast de grote pannekoekplant een nieuwe stengel. De plant maakt dan dus zijn eigen stekje. Als deze stengel ongeveer 4 centimeter hoog is, kan je deze losmaken, want dan heeft hij zijn eigen wortels. Knip de stengel zo dicht mogelijk bij de moederplant (in de aarde) af. Je moet de plant daarvoor een stukje uitgraven. Zet het stekje in het water met de wortel zodat deze verder kan groeien, alvorens je het in een potje in de aarde zet. De pannekoekplant heeft veel water nodig, zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft.
Je kan ook een stukje uit de plant zelf knippen. Hier zitten nog geen wortels aan. Zet dit plantje eerst in een bakje water, tot er wortels aan komen. Zodra er genoeg wortels aan zitten, kan je het plantje overzetten in de grond.
Gebruik van potjes
Voor de stekjes gebruiken wij zelf oude jam en wek potjes. Je hoeft niet perse nieuwe bloempotten te kopen en daar geld aan uit te geven. Op deze manier recycle je ook meteen de potjes die je al in huis hebt.
Andere stekjes
Stekken kan niet alleen met een cactus en pannekoekplant, maar met nog met veel meer planten. Wil jij meer informatie over het stekken van een specifieke plant, laat ons dit dan weten, dan kunnen wij je misschien wel helpen.
Je kan ook stekken met kruiden, zoals rozemarijn en basilicum. Dus heeft een familielid dit in de moestuin en wil jij dit ook? Wellicht mag je een stekje meenemen om bij jou te laten groeien. Op deze manier kan je, door te ruilen, ook je moestuin behoorlijk laten groeien, zonder veel geld uit te hoeven geven. Deze kruiden kan je dan weer gebruiken bij een van de heerlijke recepten op onze website.
No Comments