In Diner, Recepten

Pita Falafel

Als ik op vrijdagavond even geen zin heb om te koken en blij ben dat het weekend begint, maak ik graag een ‘fastfood’ receptje. Ik schrijf expres ‘fastfood’, omdat deze pita falafel snel gemaakt is, maar een stuk minder ongezond is dan de meeste fastfood en ook nog eens vegetarisch. Daardoor is dit recept uiteraard ook ideaal voor vega monday. Lees hier hoe je dit snelle, makkelijke en toch heerlijke recept kan maken.

Zelf alles maken

Je kan de falafel uiteraard kant en klaar kopen in de supermarkt, maar dit gerecht is nog veel lekkerder als je de falafel zelf maakt. Misschien klinkt dit wat moeilijk, maar geloof ons, falafel maken is erg makkelijk en heb je zo gedaan. Daarnaast heb een lekker tzatziki achtig sausje nodig. Deze kant en klaar kopen, maar opnieuw geldt: super simpel om dit zelf te maken en nog veel lekkerder ook! Het zelf maken van producten met verse ingrediënten geeft nog een voordeel: je gebruikt minder verpakkingsmateriaal!

Benodigdheden

Falafel

  • 250 gram kikkererwten – week deze 24 uur van te voren (Gebruik je voorgekookte kikkererwten? Gebruik dan iets meer, zo’n 400 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel cayennepeper
  • Zout en peper

Tzatziki achtig sausje

  • 5 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1/2 Komkommer
  • 1 teentje Knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Overige benodigdheden

  • pita broodjes
  • 1/2 komkommer
  • 2 tomaten
  • sla

En zo maak je deze heerlijke falafel en tzatziki saus.

Begin met het tzatziki sausje. De smaak van de komkommer en knoflook kan dan namelijk in de yoghurt trekken. Start met het fijn snijden van de knoflook. Daarna snijd je de komkommer in klein stukjes. Knijp deze even uit voor je het met de Griekse yoghurt mengt, dan blijft je tzatziki wat dikker. Meng daarna de Griekse yoghurt, met knoflook en komkommer en breng dit op smaak met zout en peper.

Terwijl je de saus even laat rusten, kan je starten met de falafel. Gebruik je kikkererwten die geweekt moeten worden? Doe dit dan 24 uur van te voren.
Snijd de ui en knoflook fijn. Bak deze samen kort in de koekenpan. Voeg hier de kruiden (komijn, kurkuma en cayennepeper) aan toe en bak deze, samen met wat zout en peper, mee met de ui en knoflook.
Meng daarna de kikkererwten met alle andere ingrediënten (dus het ui-mengsel, maar ook de peterselie en bloem) in een blender. Maak hier vervolgens kleine balletjes van en bak deze in ongeveer 10 minuten bruin.

Snijd tot slot de rest van de komkommer en de tomaten in kleine stukjes en bak de pita broodjes even af in de oven of in de grill.

Aan tafel

Ik zet meestal alle gerechten los op tafel, zodat iedereen zelf de broodjes kan vullen. Je kan dit uiteraard ook vooraf in de keuken doen en helemaal klaar op tafel zetten. Ideaal met kinderen!
Snijd de pita broodjes open, vul het om en om met falafel, tzatziki en tomaat/komkommer/sla, tot de broodjes goed gevuld zijn. En.. smullen maar!

Heb jij zin om iets langer in de keuken te staan vanavond? Kijk dan eens naar deze heerlijke gevulde paprika of risotto. Jammie!

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Komkommer noodles

Posted on 11 februari 2019

Bietensap

Posted on 28 januari 2019

Previous PostVerminder voedselverspilling door voeding goed te bewaren
Next PostDuurzaam uitje in Amsterdam

No Comments

Leave a Reply