In Geen categorie

Op weg naar een circulaire economie

Het is niet geheel toevallig dat de maand januari in de Worldsisters Agenda gaat over circulaire economie. Deze week (14 t/m 18 januari) is het namelijk de week van de circulaire economie. De overgang naar een circulaire economie kan zorgen voor een afname van de CO2-uitstoot met wel 48%. Wie zich een beetje verdiept in de circulaire economie, weet dat de letter R de belangrijkste letter is. De meest bekende letter R binnen de circulaire economie is waarschijnlijk Recycling. Recycling komt echter pas helemaal onder aan de keten aan de orde, als de producten gebruikt zijn en niet meer mee kunnen. Voor je bij Recycling uit komt, zijn er een hoop andere stappen die je kunt nemen, die onder de circulaire economie vallen. Welke stappen kan je zelf makkelijk nemen richting een circulaire economie? Denk aan Rethink, Refuse en Reduce!

Rethink

We beginnen met Rethink. Dit is zeker niet de makkelijkste stap op weg naar een duurzame economie, maar waarschijnlijk wel een van de belangrijkste. Op dit moment is onze samenleving voornamelijk nog gericht op een lineaire economie. De overheid en (grote) bedrijven zullen processen anders moeten inrichten, willen we een volledige transitie kunnen maken. Hier hebben wij natuurlijk niet direct invloed op (indirect wel, bijvoorbeeld door te stemmen en door de aanschaf van producten). Op individueel niveau kunnen wij wel directe keuzes maken, maar daarbij zullen we wat meer ‘out of the box’ moeten gaan denken. Een jaar of 20 geleden was het beschikbaar stellen van je huis voor vreemden voor velen niet denkbaar, terwijl Airbnb inmiddels behoorlijk ingeburgerd is. Deelauto’s bestaan sinds 1972, maar met name de laatste jaren is er een toename in gebruik zichtbaar. Er is dus vaak tijd nodig om aan een dergelijk idee te wennen, maar als het eenmaal wat meer bekend wordt, zijn velen hier toch enthousiast over.

Het delen van producten kan op een nog veel grotere schaal. Zo kan je sinds 2013 een spijkerbroek leasen bij Mud Jeans – Lease A Jeans. Maar waarom delen we bijvoorbeeld niet ook onze wasmachine en droogtrommel met de buurt. Deze staan namelijk toch zo’n 90% van de tijd niets te doen. Anouk heeft ergens gewoond waar dit wel werd gedaan, maar dit kwam voort uit ruimte gebrek. Het zou super zijn als dit op grotere schaal gebeurd. Welke producten zou jij wel willen delen met mensen in je omgeving? We begrijpen dat dit niet zomaar een stap is die je zet. Je hebt hier tijd voor nodig. Tijd om na te denken over wat je kan delen of wat je wellicht op een andere manier kan gebruiken.

Een lineaire economie is de economie waarin we nu leven.

Refuse

Een stap die makkelijker toe te passen is, is Refuse. Bedenk voor de aanschaf van een product of je dit wel echt nodig hebt en echt wilt hebben. Kleding is hierbij een makkelijk voorbeeld. Hoeveel kledingstukken heb jij in de kast hangen, die je amper hebt gedragen? Het blijkt toch niet zo lekker te zitten, niet te matchen met andere kleding of niet helemaal je stijl te zijn. Als je dit nou van tevoren had bedacht, had je veel grondstoffen kunnen besparen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor kleding, maar voor alles wat je koopt. Wil je iets kopen? Bedenk dan of je het echt nodig hebt en hier echt blij van wordt? Ja, dan kan je het kopen. Twijfel je? Dan kan je beter nog even verder kijken of het product dit keer van iemand anders lenen.

 

Reduce

De volgende stap is Reduce. Ben je erover uit dat je een product daadwerkelijk wilt gaan aanschaffen? Waarschijnlijk zijn er een aantal soorten van een zelfde product, dus ga na wat de juiste optie is. Hoe vaak kies jij in de supermarkt bijvoorbeeld voor een voordeel artikel omdat het artikel tegen de houdbaarheidsdatum aan loopt op, of een voordeel verpakking? Enerzijds is dit juist heel goed, want voordeelverpakkingen kosten in verhouding bijvoorbeeld minder verpakkingsmateriaal en dus minder afval. Maar als jij dit voedsel niet kan gebruiken en het dus in de prullenbak beland, dan is dat een verspilling van deze grondstoffen. Ook op het gebied van kleding is de Reduce stap makkelijk te maken. Blijkbaar hebben Nederlanders gemiddeld meer dan 5 spijkerbroeken per persoon in de kast liggen. Hoeveel draag je er daadwerkelijk? Vaak draag je alleen de fijnste broeken en wissel je steeds tussen 2 a 3 broeken. Bedenk dus voor je een nieuwe broek koopt of je deze wel echt nodig hebt, of kan je stiekem nog best vooruit met je favoriete jeans die al in je kast liggen?

Na de aanschaf van producten zijn er ook nog meer dan genoeg stappen te maken op weg naar een circulaire economie, zoals Reuse, Repair en Recycle. Hierover vertellen we jullie later meer. Wil jij aan de hand van de stappen Rethink, Refuse en Reduce dingen gaan veranderen? Laat het ons weten.

 

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Een weekendje uitwaaien in Texel.

Posted on 3 juni 2019

Bananenbrood

Posted on 4 februari 2019

Minimalisme, het ware geluk

Posted on 25 januari 2019

Previous PostMidden-Oosterse gevulde puntpaprika met perzikdressing
Next PostNederland Circulair

No Comments

Leave a Reply