Met vier maanden mag je beginnen met oefenhapjes. Ik verheugde mij ontzettend op deze nieuwe fase! We genoten van onze vrije woensdag met zijn drietjes toen Julian precies 4 maanden oud was. En dat betekent, oefenhapjes!! Oefenhapjes die indien mogelijk gemaakt waren van groenten die wij ook aten, zo had ik mijzelf voorgenomen. Want om nou speciaal voor Julian iets anders te kopen terwijl het nog om OEFENhapjes ging, dat vond ik niet nodig.
Daar zaten we dan, aan tafel in de aanslag met avocado fijn geprakt in een bakje, een slabber en een zacht lepeltje. Julian reageerde alleen iets minder happig op dit moment. Al pruttelend liep de avocado meteen zijn mond weer uit. No problem, we hadden namelijk gelezen dat dit een normale reactie kon zijn en dat gemiddeld 8 keer nodig is alvorens een kind aan een smaak wendt/hij het lekker vindt. Al was ik toch best jaloers op de foto’s en filmpjes die ik kreeg van de babies die direct met 4 maanden smakkend hun hapje op aten.
Groenten om mee te starten
In alle boekjes en blogs had ik gelezen dat we eerst met groenten moesten starten. Ik gebruikte vooral de dingen die we zelf over hielden; bijvoorbeeld worteltjes en avocado. Na het gekookt te hebben prakte ik het met een vork en voila, Julian zijn hapje was klaar. Julian zelf bleef dit echter geen goed plan vinden. We bleven een paar keer per week oefenen maar drongen het niet op. Na een paar weken gaf ik hem een hapje van ella’s kitchen aangezien we die hadden gekregen en in de kast hadden liggen. Je raad het al.. dat at meneer wel op! Nou lekker dan.. Het viel me wel op dat het hapje vloeibaarder was dus ik ging ook met een staafmixer, groenten en een beetje melk (in mijn geval borstvoeding maar kv kan ook) aan de slag. Na bijna 2 maanden besloten we ook met fruit te starten. Dit ging toch iets soepeler, lekker zoet denk ik! Voor de vakantie kochten we bij 6,5 maand ook potjes met groenten, die hij ook at. Nu is Julian inmiddels dik zeven maanden en eet hij bijna alle groenten en fruit soorten, ook zelf gemaakt en iets grover.
De zondag is voor voorraadjes
Inmiddels maak ik op zondag meestal voorraadjes van voeding. Deze doe ik in een portioneer bak (ijsblokjes houder of speciale bakken met deksel die we hiervoor aangeschaft hebben) en dan in de vriezer. Zo hoef ik niet elke dag vers een hapje te bereiden, hoef je in principe geen potjes te kopen waardoor je precies weet wat er in het hapje zit en je hoeft niets weg te gooien (wat ik ivm duurzaamheid een erg fijne bijkomstigheid vind). Af en toe geven we nog een ella’s hapje en alles wat over blijft vriezen we dan ook weer in voor de volgende keer. Zo deden we in het begin ongeveer 8 keer met een pakje maar uiteraard eet hij steeds meer.

Bereiding
Zelf maken hoeft echt niet moeilijk te zijn! Fruit moet je alleen even met een staafmixer klein maken en voor de groenten geldt hetzelfde, alleen kook je dat vooraf nog even zodat het zacht/gaar wordt. Hoe meer je kindje aan het eten gewend raakt, hoe vaster het hapje kan zijn dus die staafmixer en de melk toevoeging kan je zelfs op een gegeven moment achterwegen laten. Wij zijn zover nog niet, tot die tijd maak ik de hapjes klaar met een staafmixer en een beetje borstvoeding zodat het wat vloeibaarder wordt met gezonde voedingsstoffen en een bekende smaak. Sommige babies willen overigens liever meteen iets groters. Julian vindt stukjes komkommer, mango, banaan, pasta (penne), mais puffs en een stukje brood met biologische pindakaas of mango pompoen spread van de kleine keuken ook lekker maar daar zijn we pas na dik 6 maanden mee begonnen. Over het algemeen gaat dit nog niet helemaal op en beland het als we niet opletten op de grond maar dan kan hij wel wennen aan grote stukken. In het begin hield ik het zelf vast omdat ik bang ben dat het in zijn keel schiet maar inmiddels geef ik het hem in zijn handje.
Bordjes van bamboe met plaatje
Julian snapt al steeds meer van wat we zeggen (althans dat hoop en denk ik;)) dus als we hem eten geven uit zijn eigen bordjes en het eten bijna op is, zeggen we tegen hem “het is bijna op”. Voor hem een teken dat ik hem bijna de onderkant van zijn bakje laat zien want daar staat een leuke tekening op; een alpaca, confetti of de leeuw. Julian wordt daar helemaal vrolijk van en begint met zijn handjes te zwaaien als ik hem de tekening laat zien. Een nieuw ritueel dus, zo leuk! Wil jij ook van dit leuke servies? Je kan het hier vinden! Of je kan ook deze handige warmtegevoelige lepels gebruiken.

Recepten
Zoals ik al zei, het hoeft echt niet moeilijk te zijn! Pak de staafmixer of blender maar uit de kast en gaan met die banaan 😉
Julian zijn favoriete fruithapjes zijn:
Banaan (voorheen met borstvoeding gemengd)
Mango
Banaan en mango
Galiameloen
Banaan en appel
Julian zijn favoriete groentenhapjes zijn:
Bloemkool
Doperwten
Zoete aardappel en pompoen (zie recept hieronder)
Pompoen en appel (zie recept hieronder)
Pompoen en rijst
Oranje groenten hapje
Benodigdheden:
1 grote zoete aardappel
0,5 pompoen
Borstvoeding/kunstvoeding
Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes, kook deze stukjes in een pan met water totdat ze gaar zijn en je het makkelijk kan pureren. Maak ondertussen ook de pompoen schoon, snijd deze ook in stukken en kook deze net als de zoete aardappel. Doe beide daarna bij elkaar en pureer met een staafmixer. Wij doen hier ook een beetje borstvoeding bij zodat het hapje vloeibaarder wordt maar kunstvoeding kan natuurlijk ook. Let op dat je de bv/kv pas toevoegt als het mengsel is afgekoeld aangezien het niet goed is om bv/kv meerdere malen op te warmen.
Doe het geheel in de ijsblokjes houder en zo heb je genoeg eten voor ongeveer 12 keer.
Oranje combi
Benodigdheden:
1 zoete appel
0,5 pompoen
Snufje kaneel
Borstvoeding/kunstvoeding
Maak de pompoen schoon, snijd deze in stukken en kook het in een pan met water totdat de stukjes gaar zijn en je het dus makkelijk kan pureren. Maak ondertussen de appel schoon en snijd deze ook in stukjes. Doe de appel nog een paar minuten bij de pompoen in de pan tot deze ook wat zachter wordt. Giet de pan af, voeg een snufje kaneel toe en pureer met een staafmixer. Kruiden moeten langzaam opgebouwd worden dus voorzichtig met de kaneel. Je kan het ook weglaten, dan is het hapje alsnog lekker. Naar wens kan je een beetje melk (bv/kv) toevoegen zodat het hapje vloeibaarder wordt. Let op dat je de bv/kv pas toevoegt als het mengsel is afgekoeld aangezien het niet goed is om dit meerdere malen op te warmen.
Doe het geheel in de ijsblokjes houder en zo heb je genoeg eten voor ongeveer 10 keer.
Nu Julian dik 7 maanden oud is, eet hij steeds meer. Binnenkort delen we daarom graag nieuwe recepten met je.
Wat eet jouw baby het liefste?
No Comments