Afgelopen woensdag spraken we over de eerste stappen naar een circulaire economie aan de hand van de begrippen Rethink, Refuse en Reduce. Stappen die je kan doorlopen voor je een product aanschaft. Indien we hier allemaal rekening mee houden en daardoor minder (nieuwe) producten aanschaffen, hebben we veel minder grondstoffen nodig. Dit zou een goede stap zijn, omdat de wereldbevolking snel toe neemt en daarmee dus ook het benutten van grondstoffen als we onze manier van leven niet aanpassen. En echt, het is noodzakelijk want we gebruiken nu al per jaar meer grondstoffen dan de wereld kan produceren.
Op weg naar een circulaire economie, hoe ga je om met reed aangeschafte producten?
In deze blog meer over hoe om te gaan met de producten die je reeds hebt aangeschaft. Denk hierbij aan de begrippen Reuse, Repair, Refurbish, Recycle en Recover, op weg naar een circulaire economie.
Reuse
Reuse staat simpelweg voor het hergebruiken van producten. Producten blijven hierbij in de originele staat Een voorbeeld: een krant die je aan iemand anders geeft om te hergebruiken (lezen) valt onder reuse en een krant die je gebruikt als inpakpapier valt onder recycle.
Op steeds meer plekken zie je boekenkastjes staan, zoals op Utrecht Centraal. Je kan hier jouw oude boeken achter laten voor een ander en boeken die je interessant lijken weer mee nemen. Wij lezen inmiddels veel boeken op de e-reader, maar als we een echt boek hebben, proberen we deze altijd weer aan iemand door te geven, zodat meerdere mensen er plezier van hebben. Met boeken is dit voor velen redelijk normaal, maar je kan dit natuurlijk met veel meer producten doen. Bezoek je weleens een kringloopwinkel? Als je hier nog nooit geweest bent, dan moet je dit zeker eens doen. Anouk heeft bijvoorbeeld een oud kistje in de kringloopwinkel gekocht en gebruikt deze nu als bijzettafel. Niet alleen voor het aanschaffen van producten, maar uiteraard ook voor het inleveren van producten die je zelf niet meer gebruikt is de kringloopwinkel de juiste plek. Dat jij ergens niets meer mee doet, betekent niet dat iemand anders er niet heel blij mee kan zijn. Zo gaan de grondstoffen toch niet verloren.
Repair
Je kent het wel, je gebruikt iets heel veel en dan gaat het kapot. Altijd balen, maar dat betekent niet per se dat je het product weg moet gooien. Misschien is het nog wel te maken. Broeken waar de binnenzakken van kapot zijn? Deze zijn vaak nog prima te repareren. Kleding waar een knoop vanaf is? Ook een knoop heb je er zo terug aan je broek gezet. Kan je dit niet zelf? Ga dan langs een winkeltje waar ze dit voor je kunnen doen. Niet alleen kleding is te maken, maar ook elektronica. Vraag of er iemand met je mee wil kijken met verstand van zaken en het zal je verbazen hoe vaak een product nog gerepareerd kan worden.
Denk er altijd aan dat je zuinig bent op je producten en onderhoud het goed. Hierdoor verklein je natuurlijk de kans dat iets kapot gaat maar ook dat het nog gerepareerd kan worden indien het toch kapot gaat.
Refurbish
Knap je producten op! Dit lijkt overeen te komen met Repair, maar hier zit toch een verschil in. Je kan iets alleen repareren als het kapot is. Je kan iets opknappen als het in een verouderde staat is, om het terug te krijgen in een originele staat of misschien zelfs wel beter. Ik houd hier persoonlijk erg van in mijn huis. Ik ben erg blij met de plek waar ik woon, maar ik vind het ook erg fijn eens in de zoveel tijd het interieur aan te passen. Toch vind ik het erg zonde om meubels of andere spullen weg te gooien, dus dan komt de R van Refurbish goed van pas. Een oud kastje goed schuren en in een ander kleurtje verven doet wonderen.
Recycle
Kan je niemand anders meer blij maken met jouw product of is het niet meer te maken? Gooi het dan niet zomaar bij het grofvuil, maar kijk welke onderdelen je eventueel kan recyclen. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van elektronica of aan een oude spijkerbroek. Een spijkerbroek waar de gaten in zitten? Misschien kan je er een tas of kussen van maken. Met een beetje creativiteit, maak je weer iets leuks.
Recover
Wil of kan je niets meer doen met de producten die je nog hebt, zorg er dan voor dat je het goed gescheiden inlevert. Het meeste restafval in Nederland wordt namelijk verbrand, zonder dat er energie terug gewonnen wordt uit deze producten. Dit kan je zo veel mogelijk voorkomen, door het afval goed te scheiden.
Zoals je leest zijn er nog veel stappen te maken, voor we een circulaire economie hebben. Welke stappen doorloop jij al, of zou je willen doorlopen?
No Comments