Mijn zoontje wilde ik graag proberen borstvoeding te geven. En geluk dat ik had, verliep dit erg makkelijk. Het lukte hem om goed te drinken en hij kwam er mega goed van aan. Erg fijn dus. Ik vond er ook veel voordelen (en ja, ook zeker nadelen) aan zitten, zoals dat je in de nacht je bed niet uit hoeft om een flesje te maken, je het eten altijd op de juiste temperatuur bij je hebt en je zo vaak mag aanleggen als je kindje er om vraagt. Een groot voordeel wat ik voorheen nog nooit bedacht had, was dat je bij een mogelijke allergie van je kindje heel makkelijk kan testen. Door zelf bepaalde voedingsmiddelen weg te laten, kan je zien of dit een positief effect heeft. Hier stond ik pas voor het eerst bij stil toen we langzaam het vermoeden kregen dat ons zoontje een koemelkallergie zou hebben (meer daarover lees je hier).
Koemelkallergie en het aanpassen van je voeding
Koemelkvrij eten is niet iets wat je ‘even’ besluit te doen. Het is best een zoektocht wat wel en niet mag, maar als je daar eenmaal doorheen bent is het, vond ik, prima te doen. Maar dat koemelkvrij eten, hoe pak je dat nou aan? Ik heb een lange zoektocht gehad via Google en ben als een soort spons alle informatie op gaan zuigen. Mijn grootste tips heb ik voor jou op een rijtje gezet, zodat je hier misschien iets mee kan als je zelf ook overweegt om koemelkvrij te gaan eten. Wel wil ik benadrukken dat ik hier niet voor gestudeerd heb en ook geen specialist in ben. De tips die ik met je deel zijn tips die voor mij hebben gewerkt, waar ik iets aan heb gehad en wat mijn zoontje heeft geholpen. Voor jou kan dit echt anders zijn, dus maak hierin altijd je eigen keuzes.
Tip 1
Maak een bewuste keuze welke voedingsmiddelen je wil schrappen.
Dit klinkt misschien wat gek, want je wil toch koemelkvrij gaan eten als je een koemelkallergie vermoedt? Dus dat is toch duidelijk? Maar wat ik in mijn zoektocht heb geleerd is dat veel baby’s die op koemelk reageren, kennelijk ook een grote kans hebben om te reageren op geiten en schapen melk. Dit heeft te maken met de structuur van deze producten die heel erg op elkaar lijkt. En alsof dat dan nog niet genoeg is reageren veel kinderen dan ook op soja.
Hierin kan je dus verschillende keuzes maken.
Je kan er voor kiezen 1 product te schrappen en te kijken of dit voldoende is. Als dat niet het geval is, dan een volgend product te schrappen. Het voordeel hiervan is dat er minder producten zijn die je in 1 keer niet meer mag eten, dus je hoeft er minder rekening mee te houden. Het nadeel is dat het op deze manier heel lang kan duren voor je de juiste combinatie van producten hebt gevonden waar jouw kindje op reageert.
Je kan dus ook in 1 keer al deze voedingsmiddelen schrappen. De voor en nadelen hiervan zijn precies het tegenovergestelde. Je mag dus in 1 keer veel meer producten niet, maar de kans dat het sneller goed gaat (als je kindje een allergie heeft) is groot. Op het moment dat het goed gaat kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om bepaalde producten wel weer toe te gaan voegen om te kijken of dit een reactie uit lokt.
Houdt er dan wel rekening mee dat deze reactie vertraagd op kan treden. Het kan tot 48 uur duren voor het weer uit de borstvoeding is en het kan tot 72 uur duren voor de reactie bij je kindje op kan treden.
Tip 2
Doe online je boodschappen. Dit klinkt een beetje gek, maar de meeste supermarkt apps hebben bepaalde zoekfuncties. Zo kan je bij de ah app producten zoeken, met de filter zonder koemelk en zonder soja. Dan zie je in een oogopslag welke producten nog wel mogen. Scheelt je dus heel wat etiketjes lezen in de supermarkt. Maakt het wat makkelijker en hierdoor word je minder geconfronteerd met wat allemaal niet meer ‘mag’.
Tip 3
Laat je goed informeren door mensen met ervaring en verstand hiervan. Ik heb dit online gedaan, via de SOS koemelkallergie cursus van www.opdegroei.be. Een duidelijke cursus, waar je in korte tijd heel veel informatie krijgt waar je meteen mee aan de slag kan.
Tip 4
Leer etiketten lezen. Laat je informeren (bijvoorbeeld tijdens die SOS koemelkallergie cursus) over de benamingen op een etiket. Want zo betekent ‘wei’ bijvoorbeeld wel koemelk, maar ‘melkzuur’ heeft dan weer niets met melk te maken… snap jij het nog? Kortweg kan je zeggen dat allergenen op een etiket moeten opvallen, dus bijvoorbeeld dik gedrukt zijn. En een belangrijke om te weten is dat de tekst ‘kan sporen bevatten van’ niet zo veel zegt. Dit is iets wat niet verplicht op het etiket hoeft te staan, dus sommige fabrikanten zetten het er niet op, andere fabrikanten zetten het voor de zekerheid overal op. Het zegt dus niets en daarmee moet je onnodig wel heel veel voedingsmiddelen schrappen.
Tip 5:
Check alle etiketten. Maar dan bedoel ik ook echt alle etiketten. Het zit namelijk echt in de raarste dingen, zoals vrijwel alle paprika chips (die van croky niet) en in veel wijn. Haha nee, ik noem niet echt de meest gezonde dingen, maar soms moet je ook even lief zijn voor jezelf hè… En in sommige producten had ik het wel verwacht en zat het dan weer net niet, zoals bijvoorbeeld de gevuld eitje salade.
Tip 6
Ga je deze voedingsstijl lang volhouden omdat jouw kindje een koemelkallergie heeft en je langdurig borstvoeding wilt geven? Laat je dan zeker begeleiden door een diëtist om te voorkomen dat je zelf tekorten op gaat bouwen. Daar heeft ook niemand iets aan. Nadat ik een week koemelkvrij had gegeten kwam mijn zoontje ineens veel vaker voor voeding. Waar er eerst 6/7 uur in de nacht tussen zat, zaten we plotseling weer terug op elke 3 uur. Iets wat je heel onzeker kan maken, want is de voeding nog wel goed genoeg? Of is het puur toeval?Door steun van een specialist kan je je hier wellicht wat zekerder over voelen.
Ben je koemelkvrij aan het eten? Het kan zijn dat je meteen een verschil merkt, dit kan ook zo’n 2 weken duren. Merk je geen verschil? Ga voor jezelf nog eens goed na of er ergens een foutje in is geslopen (zoals dat je bijvoorbeeld je eten in boter bakt) zonder dat je het door hebt, voordat je definitief de conclusie trekt dat dit het niet is.
En als laatste wil ik vooral zeggen, wees lief voor jezelf. Het is echt even zoeken en je kan het niet meteen perfect doen. En ja, je gaat fouten maken en ja (als je kindje deze allergie heeft) je kindje gaat hier last van hebben. Maar je doet het niet expres, je doet het heel vaak wel goed en meer dan je best kan je echt niet doen.
No Comments