Begin januari was ik met familie in Curaçao. Wat een heerlijk eiland! Het zonnetje schijnt (bijna) altijd en de mensen zijn heerlijk relaxed. De inwoners van Curaçao hebben zelden haast en zijn vrijwel altijd vrolijk en behulpzaam. Een heel prettig land om op vakantie te gaan dus. Het viel mij alleen enorm tegen hoe weinig er in Curaçao rekening gehouden wordt met het milieu. Zeker nadat ik de vorige vakantie in Bacalar, Mexico was geweest, waar juist super veel op het milieu gelet wordt.
Duurzaam Curaçao
In Curaçao worden veel producten geïmporteerd, waardoor de verborgen impact van producten hoog is. Ik heb gehoord dat dit komt, doordat Curaçao ontstaan is uit vulkanisch gesteente, waardoor de grond erg hard is en het dus lastig is om in of op het eiland producten te verbouwen. Maar je krijgt ook vrijwel overal een (plastic) rietje in je drinken, je drinken wordt regelmatig in een plastic bekertje geserveerd en het viel me op dat er erg veel auto’s op het eiland rondrijden. Kortom, echt duurzaam is Curaçao in mijn ogen (nog) niet.
Hoe minder duurzame opties beschikbaar zijn, hoe leuker ik het vind om hiernaar op zoek te gaan. Uiteraard in de hoop dat er steeds meer duurzame alternatieven bij zullen komen. Zo dus ook in Curaçao. Zeg nou zelf, wat is er beter dan rustig wakker worden, terwijl er een heerlijk ontbijt van zelf verbouwde producten voor je klaar gemaakt wordt?
De lage footprint van Hofi Cas Cora
Al gauw kwam ik via een zoektocht op internet uit bij Hofi Cas Cora. Een familieboerderij op… je raad het al, Curaçao. Sinds 2014 wordt op deze boerderij geëxperimenteerd met het verbouwen van verschillende gewassen. Waar ze begonnen met één veld en één waterput, is deze boerderij inmiddels uitgegroeid tot tien velden met vier waterputten. Maar deze boerderij is nog zoveel meer dan alleen het zelf verbouwen van producten. De hele boerderij is zo veel mogelijk ingericht om de footprint zo laag mogelijk te houden. Zo worden producten organisch verbouwd, dus zonder gebruik van pesticiden en met organische kunstmest. De dieren op de boerderij worden gevoed met overblijfselen uit het restaurant. Op deze manier slaat Hofi Cas Cora twee vliegen in één klap. De dieren krijgen een lekker maal terwijl voedselverspilling tegen wordt gegaan. Het water uit de waterputten wordt omhoog gepompt middels windenergie en het wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Door je handen te wassen bij de wc geef je bijvoorbeeld de plantjes water, hoe leuk is dat. Bij Hofi Cas Cora kan het concept niet duurzaam genoeg zijn. Ze geven zelf aan nog steeds op zoek te zijn naar nog milieuvriendelijkere oplossingen voor op de boerderij.
Wist je trouwens dat je in Curaçao gewoon uit de kraan kan drinken? Ik wist dit van te voren niet, maar het water is daar voldoende gezuiverd waardoor wij het ook kunnen drinken. Dit scheelt natuurlijk wel heel veel plastic flesjes, wat mooi is meegenomen. Uiteraard had ik wel mijn LifeStraw Go bij me, die nu vooral dienst deed als handige bidon. Je kan de waterfilter er dan uit halen als je wilt. Lees hier meer over de Lifestraw Go. Enthousiast geworden? Je kan hem hier kopen.
Farm-to-table
Doordeweeks zijn ze bij Hofi Cas Cora erg druk met de werkzaamheden op de boerderij, maar in het weekend is het restaurant sinds juli 2015 geopend als ontbijt, brunch en lunch plek. Het menu is echt heerlijk. Door het wisselende aanbod producten (afhankelijk van wat er op dat moment verbouwd wordt) veranderd de menu kaart nogal eens dus als je wilt weten wat er op de menukaart staat, breng dan zelf een bezoekje aan de boerderij. Je kan rekenen op eiergerechten, wafels, broodjes, salades en soepen en er is meer dan genoeg keuze voor de vegetariërs en veganisten onder ons. Zeker een plek dus voor een heerlijke brunch. Wel even reserveren, want gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar dit mooie plekje te vinden.
Voor de samenleving
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is Hofi Cas Cora ook onderdeel van een lokale boeren groep. Deze groep boeren stelt wekelijks pakketten samen voor consumenten met lokale en biologische producten. In deze pakketten zitten ook producten van Hofi Cas Cora en kan je zelfs bij Hofi Cas Cora kopen. Daarnaast hebben zij een stichting opgericht om kansarme kinderen onderwijs te bieden op gebied van organische en lokale landbouw.
Bij Hofi Cas Cora doen ze er dus veel aan om onderdeel te zijn van een duurzaam Curaçao. Ik ben zeer onder de indruk! Ze houden hun footprint laag, zorgen voor lokale en organische producten en doen iets goeds voor de samenleving. Daarnaast is het eten hier ook gewoon onwijs lekker. Genoeg redenen dus om hier zeker eens langs te gaan. Wat is jouw favoriete plekje op Curaçao?
Ga jij binnenkort naar Curacao en ben je nog op zoek naar een verblijfplaats? Wij verbleven in de buurt van Willemstad en Jan Thiel. Dit vond ik echt een ideale plek. Kijk hier welke accomodaties nog beschikbaar zijn in jouw reisperiode. Wij boeken graag via booking.com, omdat je dan nog kan annuleren tot vlak voor aankomst. Mocht je dan onverwacht niet kunnen gaan, blijf je niet met onnodige kosten zitten.
No Comments