In Dagelijks leven, De keuken

Hoe duurzaam zijn wij zelf in de keuken?

Je leven verduurzamen gaat stapje voor stapje en dat merken wij ook. Vorige week zagen wij een superleuke tekening van Cindy Mangomini op Instagram met producten die zij inmiddels gebruikt in haar duurzame leven. We waren direct verliefd op de tekening en deelden deze vandaag met jullie via social media. Met deze tekening in gedachte willen wij even stil staan bij wat wij allemaal hebben veranderd tijdens onze duurzame zoektocht. En dat bleek best wel veel te zijn!

De weg naar een duurzamer leven

Verduurzamen gaat niet in een keer. Het klopt immers niet om alles wat je al in huis hebt in één keer weg te gooien omdat je vandaag bedenkt het anders te willen gaan aanpakken. Doordat je het product al hebt, is het kwaad immers al geschied. Het is beter om eerst op te maken wat je al in huis hebt en verpakkingen en dergelijke op de juiste manier weg te gooien of te recyclen. Als een product op is, kan je er daarna iets anders/beters voor terug kopen. Op deze manier heb je ook alle tijd om je te oriënteren op nieuwe producten.

Als je van vandaag op morgen toch alles wilt veranderen, kan je producten ook weggeven aan vrienden of familie die het  nog wel willen gebruiken. Dat is in ieder geval beter dan dat je alles in een keer je huis uit gooit.

In onze zoektocht pakken we alles één voor één aan. We zijn nu een tijdje bezig en steken elkaar aan met steeds weer nieuwe ontdekkingen maar we delen graag een klein geheimpje met je… wij zijn er ook nog lang niet. Toch mogen we wat ons betreft best trots zijn op wat we al gedaan hebben en op wat in onder andere onze badkamers, keuken en take away pakketjes te vinden is.

Waar hebben we afscheid van genomen?

Het veranderen van je leven, betekent ook afscheid nemen van een aantal dingen. Dingen die je wellicht al je hele leven gebruikt, waar je mee bent opgegroeid. Dat klinkt heel groots en heel emotioneel. Ik ben slecht in afscheid nemen van mensen en van dingen (sorry lieve schat voor alle schoenen😉) maar in dit geval gaat het natuurlijk vooral om dingen die je in je dagelijkse leven nodig hebt, zonder emotionele waarde, zoals plastic in de keuken. Helemaal niet lastig om hier afscheid van te nemen maar het is soms wel een uitdaging om de juiste vervanger te vinden. Toch waren er ook al een aantal producten die ik al gebruikte, zoals een dopper of een join the pipe fles, en die bleken beter te zijn dan ik me bewust van was. Deze heb ik daarom lekker gehouden. Je hoeft dus echt niet alles meteen te veranderen. Veel dingen kan je gewoon blijven doen!

Een duurzaam leven in de keuken

Het verpakken van producten

Als eerste hebben wij natuurlijk afscheid genomen van alle plastic weg gooi dingen zoals afdekfolie. Dit hebben wij vervangen met bees wax wraps, groenten & fruit netjes en foodhuggers. Wat een uitvindingen zijn dit zeg! Wij zijn fan vanaf het moment dat we deze producten ontdekte. Super gebruiksvriendelijk en het ziet er ook nog leuk uit doordat het in allerlei kleurtjes gekocht kan worden. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het in het begin soms lastig vond. Ik had als eerste alleen 3 bees was wraps en daarmee probeerde ik alles te verpakken. Dat gaat je dus niet lukken…

Ik heb hier een tijdje over na gedacht, want om nou 25 bees wax wraps aan te schaffen vond ik ook zoiets. Mijn assortiment is dus wat uigebreid, onder andere met de foodhuggers en stasherbags. Mijn grootste probleem: de producten in de vriezer. Ik maak bijvoorbeeld soms ineens een grote pan pastasaus, die ik dan in porties in de vriezer doe. Voorheen deed ik dit allemaal in boterhamzakjes, die dan daarna meteen weer de prullenbak in gingen. Inmiddels ben ik een soort verzamelaar geworden van doosjes en bakjes. Als ik iets koop in de supermarkt wat in een bakje zit, dan maak ik dit bakje daarna goed schoon en bewaar ik daar bijvoorbeeld de pastasaus in. Andere producten, zoals bijvoorbeeld vlees wat ik soms in wil vriezen, doe ik dan in de stasherbags. Dit is echter soms een nogal grote zak, voor weinig inhoud, dus hierin ben ik nog naar een betere oplossing aan het zoeken. Wat gebruik jij hier voor?

Omdat wij met name over de bees wax wraps, groente & fruit netjes en foodhuggers erg tevreden zijn, willen we deze heel erg graag met jullie delen en deze zijn dan ook te koop in onze webshop.

Het opslaan van producten

Mijn voorraadkast staat daarnaast vol met weckpotten. Ik heb deze potten altijd al leuk gevonden. Nu ik me er bewust van ben dat het vullen van deze potten, bij bijvoorbeeld een klein winkeltje of met bulkzakken veel beter is dan kleine verpakkingen te kopen, heb ik er nog meer ingekocht! Hierin vind je bij ons thuis nu bijvoorbeeld lekkere verse thee, rijst en pasta.

De blender

Ik ben dol op het zelf maken van nicecream (heb je dit recept daarover al gelezen?). Dit doe ik dan ook altijd met mijn geliefde blender. Maar na zeer intensief gebruik (ik had bedacht om mee te doen aan een detox week, waar je alleen sapjes (zelfgemaakt) at/dronk) liet mijn blender helaas het leven. Na een poging tot reanimatie heb ik het opgegeven en moesten we op zoek naar een nieuwe. Bij mijn vorige blender was de kan van hard plastic, dus dat moest dit keer anders. Ik ben gegaan voor een blender met een glazen kan. Er is wel één nadeel, hij is namelijk wel een stukje zwaarder dan de vorige blender.

In en rondom de gootsteen

Wat gebruik jij als handzeep? Wij gebruiken nu hervulbare flessen of zeepblokken. Deze zijn natuurlijk in de keuken te gebruiken, maar ook zeker in de badkamer. Wel gebruik ik nog steeds een plastic afwasborstel. Ik wil deze graag vervangen door een houten afwasborstel, maar aangezien we deze nog hadden liggen (ik heb er ooit iets van 3 tegelijk gekocht) heb ik ervoor gekozen om deze eerst te gebruiken. Het is namelijk pas echt zonde van het milieu om het ongebruikt weg te gooien.

Sinterklaascadeautje

Mijn laatste aanvulling in de keuken heb ik cadeau gekregen. Ik ben er echt super blij mee want deze stond op mijn feestdagen verlanglijstje: de bamboe borstel voor het schoonmaken van hervulbare drinkflessen. Ik vind het namelijk altijd lastig om de drinkflessen schoon te maken en denk dat veel mensen dit herkennen. Deze borstels gaan mij (en misschien jou?) daarmee zeker helpen!

Zoals je ziet, heb ik al best een aantal stappen gezet in onze keukens, maar er zijn zeker nog stappen te maken. Zo vindt ik het bijvoorbeeld lastig om bepaalde producten te kopen, zoals champignons en taugé. Ik heb helaas nog geen marktkraam of boerderijwinkel bij mij in de buurt gevonden, waar je champignons of taugé kan kopen die niet in een plastic doosje zitten. Heb jij toevallig een goede tip?

Ik ben benieuwd welke producten jullie allemaal al in de keuken gebruiken (op weg naar een duurzamer leven) of waar jullie juist naar op zoek zijn? Of heb jij nog andere tips voor ons? Laat het ons dan weten want wij leren en horen graag over nieuw producten en gewoontes!

We zijn allemaal bezige bijtjes en veel onderweg. Onderweg kan je ook super goed rekening houden met… daar vertellen we jullie komende week graag meer over in de volgende blog over een duurzame lunch!

 

Share Tweet Pin It +1
Previous PostTosti pikanto
Next PostEen lunch zonder afval!

No Comments

Leave a Reply