In Dagelijks leven, De keuken

Een lunch zonder afval!

Jarenlang nam ik, bijvoorbeeld naar mijn studie, mijn brood in een plastic zakje mee. Een broodtrommel vond ik altijd maar irritant, want het nam veel plek in beslag in mijn tas. Ik was mij toen der tijd ook niet zo bewust van het milieu en de invloed van plastic, dus ik zag hier ook geen enkel probleem in. Inmiddels zijn mijn lunch rituelen volledig veranderd en daar vertel ik jullie vandaag graag meer over. Want hoe neem ik een lunch zonder afval te produceren mee naar mijn werk? Maar niet alleen de verpakking van de lunch, maar ook mijn lunch inhoud heeft een gedaanteverwisseling ondergaan.

Dag in dag uit brood. Als (banket)bakkersdochters houd ik alleen van echt lekker brood, maar het hoeft niet elke dag voor mij. Daardoor ging ik op zoek naar andere alternatieven. Mijn ontbijt wordt regelmatig vervangen door fruit, havermout of nicecream (ja je leest het goed.. ijs als ontbijt). Met de lunch heb ik aan fruit of nicecream niet voldoende. Havermout zou wel kunnen, maar ik vind mijn havermoutjes vooral warm lekker, waardoor dit voor de lunch toch vaak net wat lastiger is.

 

Wat eet ik dan wel voor de lunch?

Yoghurt

Voor de lunch ben ik gek op yoghurt, gevuld met fruit, zaden en noten. Dit neem ik dan mee in mijn Boho Tifin of de lunchpot. O wat krijg ik daar vaak reacties op. Velen zijn erg nieuwsgierig wat er uit dat mooie doosje tevoorschijn gaat komen. Het voordeel van beide zijn de verschillende lagen waardoor ik de yoghurt, het fruit en de zaden/noten in een apart bakje kan bewaren, totdat ik het op eet. Zo blijven de noten bijvoorbeeld lekker knapperig, in plaats van dat het helemaal zompig worden. De aparte lagen zijn groot genoeg, super handig.

 

Restjes

Ik eet ook regelmatig de restjes van het avondeten van de vorige dag op. Soms koud, soms warm ik het op in de magnetron (als ik die die dag voorhanden heb). Hiervoor gebruik ik heel soms de Boho Tifin maar sinds kort heb ik de lunchpot ontdekt. Deze is ook superhandig voor soep want de onderste bak kan in de magnetron en de pot lekt niet. We verkopen de lunchpot zelf ook in de webshop, een echte aanrader!

Naast dat het meenemen van restjes lekker is, is het ook erg goed om voedselverspilling tegen te gaan. Want weet jij dat we jaarlijks 1,3 miljard ton aan voedsel verspillen wereldwijd, terwijl er nog steeds veel mensen honger hebben in de wereld. Lees hier meer over in de Worldsisters Agenda 2019, waarin de maand februari volledig gewijd is aan het tegengaan van voedselverspilling.

 

Brood

Zoals ik eerder al zei, eet ik nog steeds brood maar ik ben wel wat kieskeuriger. Lekker vers en stevig brood, jammie! De boterhammen neem ik graag mee in lunchskins, herbruikbare boterhamzakjes. Toen ik de eerste kocht moest ik even slikken door de prijs maar je kan de zakjes zo vaak gebruiken, het is het echt waard! Daarnaast kan je de zakjes ook gebruiken voor een lekkere snack, koekjes, fruit of groenten. En wees nou eerlijk, deze zakjes zijn veel beter voor het milieu dan de plasticzakjes die we vroeger allemaal gebruikte. De zakjes nemen ook nog eens veel minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een broodtrommel en je kan de zakjes makkelijk schoonspoelen of uit wassen in de wasmachine. Check de lunchskins in onze webshop, lekker vrolijk met een leuke print!

Een lunch zonder afval!

Drinken

Ik drink gedurende de dag vooral water, daar gebruik ik dan vaak een dopper of joint he pipe fles voor. Water alleen vind ik soms wat saai en dus bewaar ik fruit of kruiden om in de waterfles te doen zodat het water een lekker smaakje krijgt. De waterflessen hiervoor bestaan in veel verschillende kleuren dus kijk vooral welke je zelf het leukste vindt. Waar word jij volijk van?

Ken je de Stojo Pocket Cup al? Ik vind het echt een ideale drinkbeker! Je kan de beker namelijk weer ovvouwen als je klaar bent. Lekker makkelijk dus voor onderweg want hij neemt weinig ruimte in je tas in. De Stojo Pocket Cup verkopen we niet zelf maar kan je natuurlijk wel bij bol kopen.

Lekkere verse thee (of heet water met een kruidensmaakjeūüėČ) is ook een aanrader. Ik gebruik zelf meestal¬†herbruikbare theezakjes, waar we losse kruiden in doen. De enige thee die wij nog uit voorverpakte zakjes drinken is de avondthee van de appie. Deze thee kregen we vroeger altijd bij onze oma, dus je begrijpt dat we hier niet helemaal afstand van kunnen doen.

 

Heb jij nog andere leuke tips? Deel deze met ons want wij leren graag!

Share Tweet Pin It +1
Previous PostHoe duurzaam zijn wij zelf in de keuken?
Next PostTomatensoep met champignons en paprika

No Comments

Leave a Reply