Bij het kopen van boodschappen, proberen wij er op te letten dat we spullen kopen die niet verpakt zijn in plastic en een lage footprint achterlaten. Dit doen we voornamelijk door producten uit het seizoen te kopen en producten die verbouwd zijn in Nederland. Met sommige producten gaat dat alleen niet zo makkelijk. Door een eigen moestuin te beginnen, heb je veel meer zelf in de hand. Je producten worden in Nederland verbouwd, je kan zelf bepalen of, en zo ja, welke bestrijdingsmiddelen je wel en niet wilt gebruiken en je eet hierdoor automatisch producten uit het seizoen. Vandaag vertellen we je graag meer over het aanleggen van je eigen moestuintje.
Waar te beginnen?
De eerste vraag die we onszelf stelden (en we jullie dus ook aanraden om over na te denken) is: wat is een goede locatie voor onze moestuin? In je eigen tuin? In bakken op je balkon? Op een andere locatie? Wij kozen voor onze eigen tuin en niet voor een moestuin op locatie. Als jij daar ook voor wilt kiezen, moet je er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Om goed te groeien hebben de plantjes minimaal 5 uur zon per dag nodig. Of de zon 5 uur per dag aanwezig is, kunnen we helaas niet zelf bepalen, maar zorg er dus in elk geval voor dat je moestuin op een plaats staat waar genoeg zonlicht komt op de momenten dat de zon schijnt.
Wij hebben onze moestuin gedeeltelijk in de volle grond en gedeeltelijk in bakken gezet. In de volle grond, omdat we daar voldoende ruimte voor hebben en het hier vaak beter groeit dan in een bak. Een aantal dingen staan echter ook bewust in een bak, zoals de munt. Munt gaat namelijk enorm woekeren en voor je het weet, staat je hele moestuin vol munt. Dit klinkt heel drastisch maar wees niet eigenwijs want Cristel kan het weten.. Zij was vorig jaar te eigenwijs om hier naar te luisteren.
Heb jij niet voldoende ruimte om een moestuin in de volle grond te maken? Kijk dan eens hier. Wellicht zitten er bakken tussen die je leuk vindt. Het kan namelijk heel simpel zijn!
Fruitplantjes. Sla, aardbeien en kruiden.
Wat zetten we in de moestuin?
Wij zijn echt gek op zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen en bramen. Deze zijn vrijwel niet zonder verpakking te koop, alhoewel ze soms gelukkig wel in een kartonnen bakje zitten, in plaats van in plastic. Dat we deze in onze tuin wilden hebben, wisten we dus al snel. Ook veel kruiden, sla, cherry tomaten en champignons zijn moeilijker te krijgen zonder verpakkingsmateriaal, dus dit wilden we ook graag in onze tuin planten. Daarnaast eten we graag paprika, komkommer en courgette, dus deze kwamen ook al snel op het lijstje. Iedereen kan hier natuurlijk zelf een keuze in maken, dus denk vooral na over wat je graag eet en wat makkelijk is om mee te starten. Succes geeft een boost en maakt iets leuk, dat geldt ook voor je eigen moestuin. Maak het jezelf dus zeker niet te moeilijk in het begin.
Afgelopen jaar hebben wij in het najaar en de winter niets in de moestuin gehad. Voornamelijk omdat we niet goed wisten wat we er dan in konden zetten. Daar willen we ons voor komende herfst en winter meer in gaan verdiepen. Heb jij in de herfst of de winter iets in je moestuin staan? Lat het ons zeker weten in de comments, wie weet is het ook wel iets voor onze eigen moestuin.
Je gewassen op een duurzame manier beschermen
Heb je op dit moment nog geen moestuin maar koop je wel graag zo veel mogelijk biologisch, zodat er niet zo veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden? Dan is een moestuin ook echt iets voor jou! Je kan dan namelijk volledig zelf bepalen of en welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt.
Tot nu toe gebruiken wij vrijwel geen bestrijdingsmiddelen. Dit komt ook wel door een beetje vals spelen. Vorig jaar had Cristel ook broccoli in haar moestuin staan. Tegen de tijd dat dit een mooi plantje begon te worden, kwam er ook ongedierte in. Omdat Cristel niet goed wist wat ze er mee moest, heeft ze uiteindelijk alles er maar uit gehaald en weggegooid. Dit jaar kwam er dus geen broccoli in de moestuin. Stiekem ook wel jammer en weggooien willen we niet. Verbeter puntje dus voor komend jaar!
Daarnaast heeft Cristel dit jaar in haar moestuin een plaatsje ingeruimd voor bloemen. Deze bloemen zien er niet alleen leuk uit, maar ze trekken ook lieveheersbeestjes, vlinders en bijen aan. Deze nuttige insecten zorgen er voor dat schadelijke insecten voor onze gewassen opgegeten worden. En zeg nou zelf, lieveheersbeestjes en vlinders zijn toch ook gewoon een leuk gezicht in je tuin?
Wij zijn benieuwd of jij ook een moestuin hebt, of deze een wil beginnen? Deel jouw ervaring zeker met ons!
No Comments