In Zwangerschap

Duurzame zwangerschapskleding

Kan zwangerschapskleding duurzaam zijn? Toen ik zwanger bleek te zijn en mijn buikje zag groeien, was dit een van de eerste dingen die ik me af begon te vragen. Op een gegeven moment moet je toch andere kleding aan gaan trekken. 

Leuke zwangerschapskleding vinden vond ik wel een ding. Ik werd dood gegooid met Facebook advertenties maar als ik dan naar een winkel ging, bleken veel winkels de kleding alleen op internet te verkopen. En daar had ik dan weer geen zin in. Ik koop kleding liever direct in de winkel want terug sturen haat ik. Daarnaast sponsor ik liever de kleine ondernemers, zodat de leuke winkeltjes blijven bestaan. 
Zoeken op duurzame zwangerschapskleding gaf mij ook weinig resultaat. In deze blog delen wij graag met jou hoe ik dit zelf opgelost heb. 

Mijn eerste broek

Mijn eerste zwangerschapsbroek kreeg ik van een vriendin. Zij paste de broek niet meer dus vroeg ze of ik hem wilde hebben. Uh ja graag, een broek geef ik graag een tweede leven en wat was de pasvorm een verademing zeg! De broeken hebben een lekker hoge band van stretch stof. Later volgde er nog een paar broeken die ik cadeau kreeg (en ja ik kocht zelf ook wel iets zoals een nette broek en korte broek) en een tweede leven gaf. Top!! Wat ik hierna zelf met de broeken ga doen? Inmiddels ben ik 26 weken zwanger en zitten de broeken nog steeds super fijn. Zelf geef ik ze dus nog even niet weg maar wie weet in de toekomst. 

Ow en huispak broeken? Die van mij hebben zo’n heerlijke elastieken band. In het begin van mijn zwangerschap droeg ik de broeken over mijn buik en nu eronder. Al zitten de broeken met hoge banden ook erg fijn en doe ik daardoor minder snel mijn huisbroek aan.

Shirts, truien en jasjes

Natuurlijk heb ik zwangerschap shirts gekocht maar daarnaast heb ik gelukkig ook heel veel shirts die altijd al wat losser zitten en die ik nog steeds aan kan. 
Dat geldt zeker voor de truien en jasjes. Deze ga ik echt niet speciaal voor de zwangerschap kopen want ik heb genoeg truien die ook nu nog gewoon passen. 
Hetzelfde geldt voor de jasjes. Naar mijn werk draag ik elke dag een jasje maar aangezien ik deze toch bijna nooit dicht doe, trek ik ze ook met mijn groeiende buik nog steeds aan. 

Jurkjes

Dit jaar hebben wij maar liefst 7 huwelijken.. Bijna allemaal van dezelfde vriendengroep. Dat betekent ook dat ik met mijn zwangere buik in verschillende jurkjes zal “moeten” verschijnen. 
Van mijn moeder kreeg ik een super mooie en chique zwangerschapsjurk cadeau. Mijn buik mag nog iets groeien voordat hij in deze jurk echt mooi uit komt maar dat gaat nu zo snel. Can’t wait!
Ik kreeg het alleen wel benauwd toen ik er over nadacht dat ik ook hiervoor een nieuwe (tijdelijke!) garderobe moest aanschaffen. Daarnaast ben ik ook nog eens zwanger in de zomer.. je raadt het al… yes jurkjes tijd! Ik dook daarom mijn eigen kast in en opende de zomerkleding bakken onder het bed om alles uit te zoeken en te passen. En wat bleek, ik pas dus nog super veel jurkjes. Jurkjes die eerst wat losser zaten en waar nu mijn buik mooi in uit komt. En de nettere jurkjes? Mijn (kleine) Ladress collectie blijkt ook nu een super match; rekt lekker mee en het jurkje met strik knoop ik nu net boven mijn buik. Tadaaa net alsof het zo hoort. En toeval of niet, maar we kwamen er achter dat LaDress ook aandacht geeft aan duurzaamheid.
Zo lijkt mijn eigen garderobe toch weer heel anders en hoef ik dus niet speciaal nieuwe duurzame zwangerschapskleding aan te schaffen.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker? Echt niet!Ja.. je krijgt al een zwangerschapsmasker. Dat was een van de eerste dingen die ik van de verloskundige te horen kreeg na de eerste mooie zomerse dag van dit jaar. Fijn, ik dacht dat het sproeten waren maar inderdaad sproeten had ik hiervoor niet op mijn voorhoofd. Het advies? Smeren en een hoed of pet op. Een hoeden hoofd heb ik niet echt, al zeg ik het zelf, dus zei ik tegen manlief dat we op zoek moesten naar een pet. Maar toen ik niet zo snel een leuke zag en geen zin had om de stad uit te kammen, bedacht ik me dat ik thuis nog een pet had liggen die ik kocht toen ik een jaar of 12 was. En ja die pet zag er nog prima uit! Ik besloot dus geen nieuwe pet te kopen en heb mijn “oude” pet een wasbeurtje gegeven om hem vervolgens mee te nemen op vakantie. Kijk voordat je iets nieuws aanschaft dus zeker eerst even in de kast.

Nieuw is geen must

Naast cadeautjes van vriendinnen, het overnemen van spullen van bekenden en je eigen kleding kast, kan je natuurlijk ook tweedehands kleding kopen. Marktplaats is hier natuurlijk geschikt voor maar ‘Het zusje van Saar’ is een goed voorbeeld van een webshop waar dit ook (betaalbaar) kan. Hier vind je kleding voor jezelf, je kleine wondertje en kraamcadeaus. Je gedragen kleding mag je terugsturen, zodat iemand anders het nogmaals kan gebruiken, dat is nog eens een mooie vorm van duurzame zwangerschapskleding. Daarnaast doneert deze winkel 10% van de opbrengst aan Abba Family Homes, een project dat zich inzet voor verstoten meisjes en hen in pleeggezinnen plaatst.

Heb jij andere duurzame (zwangerschaps)kleding tips? Wij zijn benieuwd!

Wil je meer lezen over mijn zwangerschap? Lees hier hoe wij ons kleine wondertje hebben aangekondigd. Daarnaast probeer ik zo goed mogelijk te eten, voor een gezonde zwangerschap. Ik haal veel tips uit het boek Vitaal van Start, welke nu te koop is in onze webshop! Neem gauw een kijkje, want we hebben nog veel meer leuke duurzame artikelen.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

De badkamer, een duurzaam walhalla!

Posted on 3 januari 2019

Previous PostSimpele cheesecake dip
Next PostEen weekendje uitwaaien in Texel.

2 Comments

 1. Rienke
  4 jaar ago

  Ik verwacht m’n derde dus ik kwam al snel niet meer uit met gewone wijde kleding. Mijn verzameling zwangerschapskleding is toch behoorlijk duurzaam, want veel gekregen en tweedehands (wel online via Marktplaats of Happybellys.nl). Zusje van Saar ken ik al wel, maar nog niets van gekocht.
  Soms moet je toch iets nieuws (bijvoorbeeld ondergoed), dit koop ik vooral bij H&M. In de mama collectie zit veel van de conscious lijn, dus in ieder geval een beetje milieuvriendelijker. Tot slot, als je wat meer uit wilt geven zijn de merken ‘boob’ en ‘froy en dind’ een optie. Die laatste heeft ook leuke gewone kleding en kinderkleding.

  Reply
  1. worldsisters
   4 jaar ago

   Dankjewel voor de leuke tips! Ik ga boob en froy en dind zeker opzoeken.

   Reply

Leave a Reply