In Kersverse ouders, Zwangerschap

Duurzaam geboortekaartje

In Nederland is het een traditie om een geboortekaartje te sturen als er een kindje geboren wordt. Wat ons betreft een super leuke traditie, waar Anouk bij de geboorte van haar kleine wondertje zeker aan mee heeft gedaan. Veel geboortekaartjes verdwijnen echter na een tijdje in de prullenbak of een lade van de kast. Wij wilden dit anders doen en gingen op zoek naar een duurzaam geboortekaartje. Voor welke optie wij kozen? Dit geboortekaartje groeit met je baby mee, traditie en duurzaamheid worden met elkaar verbonden. Lees deze blog en wie weet vind jij het ook een goed idee.

Growing paper

Een kaartje kan je natuurlijk laten maken op gerecycled papier of hout maar er is ook een andere optie, namelijk groei papier. Voor mijn werk leerde ik een tijd geleden Growingpaper kennen. Growingpaper heef een natuurlijke en robuste uitstraling en is 100% biologisch afbreekbaar. In het papier zitten zaadjes verwerkt. Je kan het kaartje in de grond planten en dan komen er bloemen uit. Wat dacht je van vergeet mij nietjes, veldbloemen of zelfs sla? Voor ons kaartje kozen wij vergeet mij nietjes en schreef ik op de achterkant: Bewaar mijn kaartje of groei met mij mee als VergeetMijNietjes. Ik vind het een mooi idee dat de ontvanger nog iets met het kaartje kan en dat het ook nog een boodschap mee geeft: namelijk groeien en niet vergeten. Wij kozen dus voor growing paper als basis voor ons duurzaam geboortekaartje!

Het ontwerp

Halverwege de zwangerschap ging ik aan de slag met het ontwerp voor ons kaartje. De uitnodiging voor onze bruiloft, had mijn schoonzusje gemaakt, maar we wilden dat het geboortekaartje voor iedereen een verrassing zou blijven. Na een aantal ontwerpen met illustraties die ik van internet had gehaald, was ik toch nog niet tevreden. Ik ging op zoek op Instagram en kwam Liefs Femke Grafisch Ontwerp tegen. Als kleine en startende ondernemers, houden wij er van andere ondernemers te supporten en dus vroeg ik haar of ze een illustratie voor ons kaartje wilde maken die ik vervolgens zelf in mijn ontwerp kon verwerken. Gelukkig zei Femke ja, viel de prijs mij mee en hadden we binnen een week illustraties binnen waar we super enthousiast over waren. Het ontwerp is uiteindelijk dus een beetje van mezelf en een beetje van… Ik ben er trots op! Kijk zeker eens op Femke haar Instagram, ze maakt super mooie illustraties en kaartjes.

Een extra persoonlijke touch

Van Cristel kregen wij toen we gingen trouwen een stempel met onze voorletters die we konden gebruiken op de envelop van de uitnodigingen. Deze extra persoonlijke touch wilde ik ook graag doorvoeren op de envelop van ons geboortekaartje, maar dan natuurlijk met de voorletters van ons kleine wondertje. Het leuke is dat hij deze stempel later ook nog kan gebruiken. Opnieuw ging ik op zoek op internet en zo kwam ik bij Studio Stempel. In plaats van alleen standaard stempels aan te bieden, hielp Ellen mij bij het ontwerpen van de stempel. En, tadaaaa de enveloppen krijgen zo een extra persoonlijke touch en onze zoon heeft nu al een eigen stempel.

In het kaartje schreven wij natuurlijk de standaard gegevens zoals naam, gewicht en tijd. Daarnaast schreef ik zelf een gedicht voor in de kaart.

Een goed doel benoemen

Ons kaartje was al zo vol dat een extra vermelding niet meer paste maar we vonden het benoemen van een goed doel op een geboortekaartje wel een super leuk idee. Wellicht is dit iets voor jou? Een voorbeeld van een goed doel om te benoemen is het Baby Project.

In Nederland zijn we tijdens en na de bevalling in goede handen. Met betrokken verloskundigen, volop echo’s, goed eten en de juiste voorlichting. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar niet overal krijgen baby’s en hun ouders kans op een goede start. Met een bijdrage aan The Baby Project worden jonge ouders en hun kroost in Afrika en Azië gesteund. Bijvoorbeeld door (aanstaande) moeders in Ethiopië voor te lichten over het belang van gezonde voeding of door te zorgen dat vrouwen op het platteland van Ghana veilig kunnen bevallen. Een grenzeloos en duurzaam kraamcadeau. 

The Baby Project

Dit geboortekaartje groeit met je baby mee, traditie en duurzaamheid worden met elkaar verbonden.

Geboorteborden

Helaas moesten wij na een thuis bevalling toch naar het ziekenhuis voor mijzelf. Bij thuiskomst de volgende dag hadden Cristel en mijn ouders een zelf gemaakt geboortebord in de tuin geplaatst. Zo lief en leuk!! Daarnaast had ik zelf een geboortebord voor aan het raam laten maken door Zusjes de Bruin. Hierin kwam de illustratie van Liefs Femke Grafisch Ontwerp terug. Dit bord kunnen we later ook in zijn kamer ophangen als geboorteposter.

Ben je op zoek naar inspiratie om jullie zwangerschap aan te kondigen of de babykamer in te richten? Misschien kunnen onze eerdere blogs je hierbij helpen. Neem ook een kijkje in onze webshop voor duurzame producten voor kinderen zoals een servies van bamboo, hydrofieldoeken of luierzalf. Of laat een bijtring maken zoals op de foto weergegeven.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Vegetarische loempia’s

Posted on 7 januari 2019

Previous PostWrap falafel
Next PostGnocchi ovenschotel

No Comments

Leave a Reply