In Ontspanning

Driekoningen en het opruimen van de kerstspullen

Vandaag is het driekoningen, de dag waarop alle kerstversiering weer opgeruimd hoort te zijn. Als je de boom daarna nog hebt staan, schijn je het ongeluk in huis te halen. Wij hebben dit jaar zelf geen kerstboom in huis gehad, doordat we op vakantie waren met de feestdagen. Heb of had jij wel een boom in huis? Er zijn voldoende duurzame mogelijkheden voor het opruimen van je boom. Daar vertellen we je in deze blog graag meer over. Daarnaast maken we van de gelegenheid gebruik om je op een hele mooie actie te wijzen om iets te doen voor een ander.

 

Wat doe jij met jouw kerstboom?

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen kerstbomen in huis gehaald, behoorlijk veel. Deze moeten ook allemaal weer opgeruimd worden, dus wij zijn erg blij dat er steeds meer alternatieven verschijnen. Zo wordt de kerstboom op de dam dit jaar gebruikt als speelgoed voor olifanten in Artis.

Terug planten

Heb jij een boom met een kluit? Dan kan de boom weer terug in de grond. Je kan hem in je eigen tuin plaatsen, maar er zijn ook veel plekken waar je hem in kan leveren. Hier wordt jouw boom het hele jaar verzorgd, zodat je hem volgend jaar weer op kan halen. Wil je dit? Dan kan je het beste even op internet zoeken waar dit bij jou in de buurt mogelijk is. Zet je hem in je eigen tuin? Hang er dan vogelvoer in. Op deze manier heeft de boom ook nog een extra functie en het ziet er gezellig uit.

Volgend jaar kan je ook overwegen om een boom te huren of adopteren in plaats van te kopen. We vertelden je hier begin december al meer over in het artikel over duurzame feestdagen.

Recyclen

Wil je de boom niet zomaar laten vernietigen, maar is de boom niet goed genoeg meer om hem terug te planten? Dan kan je proberen de boom te recyclen. Het is dan wel belangrijk dat de boom niet met chemicaliën behandeld is.

De naalden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om geurzakjes van te maken of thee van te zetten. De naalden schijnen vol te zitten met verschillende vitaminen, zoals vitaminen A en C. Wil je de geur van kerst nog wat langer in huis? Zet dan een pannetje op met wat dennentakjes, kaneelstokjes, muskaatnoot en rozemarijn. Laat dit zachtjes koken en er verspreid zich een heerlijke geur door je huis.

De kleinere takken van de boom kunnen in stukken gezaagd worden. Deze kan je dan weer gebruiken als stokjes om bijvoorbeeld je tomatenplant tegenaan te laten groeien als je in de zomer een eigen moestuin hebt.

De stam zelf kan in stukken gezaagd worden en gebruikt worden als brandhout.

Laat er een biertje van brouwen

Wat? Een biertje? Ja je leest het goed. Er zijn ook intiatieven om van jouw oude kerstboom een heerlijk biertje te brouwen. Onder andere bierbrouwer Lowlander maakt een wintersite Indian Pale Ale (IPA) van jouw dennenboom en de leidsche bierbrouwer maakt er een Pine Tops Boogie Ale van.

Stichting Jarige Job

Nu de decembermaand voorbij is, willen wij je nog ergens op wijzen. Velen vieren de decembermaand met veel cadeautjes. We hebben het al eerder aangegeven, probeer elkaar cadeau’s te geven waar je echt iets aan hebt. Helaas gebeurt het toch erg vaak dat iemand een cadeau ontvangt, waar hij toch niets mee blijkt te doen. Misschien is het bij jou dit jaar ook wel gebeurd, dat je een cadeau hebt gegeven aan je kind, waar hij/zij niet naar om blijkt te kijken. Gelukkig is daar ook dit jaar een goed alternatief voor. Je kan jouw cadeau aanmelden via PostNL.

Zij zorgen ervoor dat jouw cadeau terecht komt bij Stichting Jarige Job, waar de cadeau’s door gegeven worden aan ouders van kinderen tussen de 4 en 12 jaar, die het thuis minder breed hebben. Deze ouders kunnen de cadeau’s dan aan hun kinderen geven op hun verjaardag, waardoor zij een geweldig mooi nieuw cadeau krijgen.

Wij vinden het een erg mooi initiatief van Stichting Jarige Job en zijn benieuwd of jij cadeau’s over hebt gehouden, die je hier aan gaat doneren. Daarnaast zijn wij natuurlijk erg benieuwd wat jij met je kerstboom doet/hebt gedaan dit jaar?

 

 

 

 

 

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Een weekendje uitwaaien in Texel.

Posted on 3 juni 2019

Duurzaam uitje in Amsterdam

Posted on 25 februari 2019

De badkamer, een duurzaam walhalla!

Posted on 3 januari 2019

Previous PostDe badkamer, een duurzaam walhalla!
Next PostVegetarische loempia's

No Comments

Leave a Reply