In Reizen

Dagelijks vervoer, wat is de impact op het milieu?

Vervoer, we hebben er dagelijks mee te maken. Of je nu naar de supermarkt gaat, naar school, de kinderen naar school gaat brengen of naar je werk, je moet ergens naar toe en daarvoor heb je een manier van vervoer nodig. 20% van de CO2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door het vervoer. We kunnen dus een groot verschil maken voor het milieu als we ons dagelijks vervoer eens goed onder de loep nemen en kritisch zijn naar onszelf. Het zal je niet verbazen dat wandelen en fietsen een stuk milieuvriendelijker zijn dan vervoer met de auto. Toch zijn 48% van de autoritten korter dan 7,5 kilometer, een afstand die nog prima te fietsen is. Kennelijk kiezen we dus lang niet altijd voor de meest duurzame optie van vervoer.Of je nou met openbaar vervoer gaat of met de auto, probeer als het kan te kiezen voor reizen tijdens daluren. Reis je tijdens daluren, dan is jouw rit minder milieubelastend dan tijdens de spits. Een bijkomend voordeel is dat je vaak minder lang onderweg bent.

Openbaar vervoer

Kies wat vaker voor het openbaar vervoer. Met het openbaar vervoer schijn je 2-4 keer minder het milieu te belasten, dan dezelfde reis met de auto. Een kanttekening die we daarbij wel willen plaatsen is dat dit uiteenlopend naar voren komt bij verschillende onderzoeken. Het is per onderzoek verschillend welke aspecten meegenomen worden in de berekeningen. Wordt er alleen naar de uitstoot van het vervoersmiddel gekeken, of wordt er bijvoorbeeld ook meegenomen wat er nodig is om de treinrails of het wegdek aan te leggen? De treinrails in Utrecht of in het uiterste puntje van Groningen krijgen te maken met een andere hoeveelheid treinen die er overheen rijden. De milieubelasting voor het aanleggen van deze rails, doorgerekend per treinreis, is dan dus ook totaal verschillend. Wordt er gekeken naar het milieueffect van het produceren van een trein of een auto? Daarnaast spelen er uiteraard ook factoren een rol als hoe kom je bij de trein? Doe je dit met de voet of fiets, of ga je hier met de auto naar toe? Hele duidelijke cijfers zijn dus lastig om te geven, omdat je zo behoorlijk ver kan gaan.

Het streven van de NS is om in 2020 klimaatneutraal reizen mogelijk te maken. Een positief uitgangspunt, dus laten we hopen dat het ook echt haalbaar is. Sinds 2017 rijden de treinen in elk geval al op 100% groene stroom, een mooie stap in de goede richting. Daarnaast probeert de NS ook energie te besparen, zodat ze in 2020 35% minder energie verbruiken dan in 2005. Ook kijken ze naar het hergebruiken van afval, allereerst door het goed te scheiden. Gooi je afval dus ook op het station in de juiste afvalbak.

 

De auto

Een auto is natuurlijk enorm makkelijk. Je kan er zo in stappen en vaak kom je tot aan de plaats van je eindbestemming. Je hoeft, in tegenstelling tot het openbaar vervoer, niet over te stappen of iets dergelijks. Het nadeel van de auto is, naast de belasting op het milieu, uiteraard ook de hoeveelheid file en de kosten hiervan.

Vind je het lastig om de auto te laten staan? Het is ook een optie om te bedenken of je bepaalde ritjes kan combineren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om al je boodschappen in één keer te doen, waardoor je niet zes keer per week de auto pakt naar de supermarkt? Ook dit scheelt uiteraard een heleboel.

Probeer, indien mogelijk, zo veel mogelijk te carpoolen. Momenteel zit in 90% van de auto’s slechts één persoon. Moet je naar je werk ver reizen? Er zijn vast meer collega’s, dus spreek hen eens aan. Naast dat het beter is voor het milieu, zorgt het ook voor minder files, minder kosten en is het gezelliger.

Ben je aan het kijken naar een nieuwe auto? Verdiep je dan eens in de aanschaf van een elektrische auto. Toch liever een exemplaar op benzine of diesel? Probeer dan in elk geval een zuinige auto aan te schaffen.

Wil jij wel eens met de auto, maar rijd je niet veel? Dan kan je er voor kiezen om een auto te delen. In 2018 waren er al ruim 40.000 deelauto’s, dus dit lijkt steeds populairder te worden. Heb je hier interesse in? Kijk dan eens op de sites van onder andere Ritjeweg, SnappCar, Greenwheels en ConnectCar.

 

Het vliegtuig

Als dagelijks vervoer is een vliegtuig natuurlijk niet bepaald een optie, maar voor vele vakanties wordt dit als makkelijkste vervoersmiddel gezien. Vliegen is echter helemaal niet milieuvriendelijk. Helaas is op vakantie gaan alleen super verslavend, waardoor er meer vliegreizen zijn dan ooit. Schijnbaar vertrekken er bijvoorbeeld vanaf Schiphol 500.000 vluchten per jaar. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten rondom het vliegen, om de schade voor het milieu in elk geval te beperken. Hierover hebben we een blog geschreven voor GRN United.

Het is goed om voor jezelf na te gaan wanneer jij allemaal gebruik maakt van het vervoer en of je daarin dingen kan en wil veranderen. Wij zijn benieuwd op welke manier jij vaak gebruik maakt van het openbaar vervoer?

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Draadballonnen

Posted on 17 januari 2020

Duurzaam geboortekaartje

Posted on 30 augustus 2019

Previous PostVegetarische loempia's
Next PostMidden-Oosterse gevulde puntpaprika met perzikdressing

1 Comment

  1. Het effect van vliegen op het milieu - GRN United
    4 jaar ago

    […] Wil je nog meer weten over andere vormen van vervoer? We hebben ook een blog op onze eigen website over dagelijks vervoer. Lees deze hier. […]

    Reply

Leave a Reply