In Recepten, Tussendoortjes

Borrelhapjes

Sinds enkele jaren eet ik minder dierlijke producten. Dit houdt in dat ik met avondeten vaak geen vlees eet en voor andere producten kies. Ook eet ik minder vaak vleeswaren of kaas op brood. Soms is het even zoeken, maar inmiddels ben ik het wat meer gewend en ken ik een aantal lekkere alternatieven. Ik weet niet beter. Met mijn verjaardag vond ik het echter plotseling heel moeilijk. Wat voor borrelhapjes zou ik op tafel zetten? Ik merkte dat ik toch nog wat makkelijker naar de dierlijke producten greep. Met name blokjes kaas, kleine gehaktballetjes, en zalmwraps stonden als eerste op mijn lijstje. Voor op een stokbroodje koos ik vaak de kant en klaar salades, zoals kipsate of tonijn. Niet perse omdat ik dit nu lekkerder vond, maar uit gewoonte. Ik kreeg simpelweg even niets anders bedacht.

Borrelhapjes

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en denk ik hier veel makkelijker over. Ook als er vrienden komen borrelen, krijg ik makkelijker iets zonder dierlijke producten op tafel getoverd. Ik heb de dierlijke producten zeker niet verbannen (ik ben gek op kaas), maar ik vind het een uitdaging om mensen te laten zien dat je stiekem heel makkelijk zonder kan en dat er veel lekkere alternatieven beschikbaar zijn, want daar heerst toch nog een beetje een taboe op. Nu we langzaam het einde van het jaar en de feestdagen naderen, vind ik het leuk om na te denken over wat ik op tafel wil toveren voor eventuele visite rond sinterklaas of kerst. Lekkere borrelhapjes zijn natuurlijk nooit verkeerd, dus vandaar dat we vandaag een blog gericht op borrelhapjes delen. In deze hapjes komen dierlijke producten voor, maar geen vlees/vis.

 

Lekker dippen

Het makkelijkste alternatief vind ik om verschillende groente neer te zetten met lekkere dipsausjes. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Zelf houd ik enorm van worteltjes, cherry tomaatjes en komkommer, maar paprika reepjes, bleekselderij of courgetteblokjes zijn ook heerlijk. Je kunt deze groenten koud serveren, maar ook gegrild uit de oven. Daarnaast is het heerlijk om pita broodjes of wraps in reepjes te snijden en deze in de oven knapperig te bakken.

Als dipsausjes gebruik ik vaak hummus. Ik ben gek op hummus! Je kunt hummus kant en klaar kopen in de supermarkt, maar je hebt het ook snel zelf gemaakt. Hier zullen we nog een keer op terug komen. Denk aan verschillende smaken, zoals kerrie hummus of zongedroogde tomaten hummus.

In dit restaurantje in Ibiza werd de hummus op een erg leuke manier geserveerd, met de groente en wrap stukjes in de hummus staand.

Daarnaast vind ik het zelf ook heerlijk om een doperwten-munt sausje te maken. Hier heb je, zoals de naam al zegt, doperwten en verse munt voor nodig. Mix dit, samen met wat water, in de blender en breng het op smaak met zout, peper en citroen.

 

Wraps

Niets lekkerder dan gevulde wraps als hapjes. Wie wordt daar nou niet blij van? Als ik ergens gek op ben, dan is het op geitenkaas. Dus dit werd al snel als alternatief gekozen voor de zalmwraps. Inmiddels heb ik twee nieuwe favorieten. De ene is een wrap met geitenkaas, dadel stukjes, walnoten en rucola. De andere is een wrap besmeerd met hummus, avocado en cherry tomaatjes.

 

Stokbroodjes

Ik zet ook graag stokbrood op tafel, met lekkere smeersels. Hier serveer ik dan graag zelfgemaakte salades bij, die wel geïnspireerd zijn op de kant en klaar salades. Hieronder 3 van mijn favorieten.

Kerriesalade: Kleine stukjes appel en radijs mengen, met wat citroensap, bieslook en mayonaise. Als laatste voeg je naar smaak kerrie toe.

Tonijnloze salade: Kikkererwten prakken en mengen met wat mayonaise en een puntje mosterd. Dit kan je dan weer mengen met fijngesneden kappertjes, een uitje, augurk en zilverui. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.

Cashew cream cheese: Laat cashewnoten een minuut of 10 in heet water b. Doe het daarna in de blender, samen met wat citroensap, kerrie en edelgist vlokken.

 

Er zijn nog meer dan genoeg andere hapjes te verzinnen, zoals andere salades voor op brood, Nacho’s, home made mini pizza’s of chocolademousse van avocado. We zullen nog een keer terug komen op zowel zoete als hartige borrelhapjes, maar hopelijk kan je voor nu even uit de voeten. Wat maak jij graag voor vega hapjes voor een verjaardag of een gezellige borrelavond?

Share Tweet Pin It +1
Previous PostDadel kokos balletjes
Next PostStop met plastic flesjes op vakantie!

No Comments

Leave a Reply