In Recepten

Bietensap

Heb jij donderdag 17 januari toevallig de uitzending van de keuringsdienst van waarden bekeken? Deze aflevering ging over natuurlijke suikers. Al lange tijd zijn er discussies gaande over of natuurlijk suikers goed zijn of niet. Bij de keuringsdienst van waarden viel iets opvallends, op veel verpakkingen staat het begrip gede-ioniseerd concentraat geschreven. Dit betekent dat het product wordt ontdaan van de kleur, smaak en mineralen, waardoor er niet meer overblijft dan een suikersiroop. Deze siroop wordt in producten zoals muesli en vruchtensappen gebruikt.

Op deze manier krijg je dus behoorlijk veel suikers binnen, die niets meer te maken hebben met de natuurlijke oorsprong, zonder dat het duidelijk op het etiket vermeld staat. Denk je dus iets gezonds te kopen, zoals een sapje, blijkt het helemaal niet zo gezond te zijn. Dit was voor ons nogmaals de bevestiging dat het beter is een lekker sapje of granola zelf maken. Eerder al gaven we je een recept voor home made granola (link naar acai bowl toevoegen). Vandaag vertellen we je, voor veggie monday, meer over home made healthy bietensapjes.

Bietjes

Bieten zijn enorm gezond. Als je erop let, kom je veel boeken en websites tegen waarin of waarop enthousiast gesproken wordt over de gezondheidsvoordelen van bieten. Zo bevatten ze veel mineralen en vitaminen. Eén van de belangrijkste hiervan is nitraat, wat voor een toename van je zuurstofgehalte zorgt. Hierdoor zijn bijvoorbeeld duurprestaties bij sporten langer vol te houden. Daarnaast hebben bietjes een verlagende werking op je bloeddruk, ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten ze veel vezels. Kortom, genoeg redenen om regelmatig bietjes te eten of te drinken!

Bietensap

Enige tijd geleden heb ik bij Juniper & Kin een heerlijke alcoholvrije cocktail met bietensap gedronken. Dit lekkere drankje heeft me geïnspireerd en sindsdien probeer ik thuis ook bietensap in drankjes te gebruiken. Zo lekker als in Juniper & Kin is helaas nog niet gelukt maar ik blijf het proberen en deel de recepten graag met jullie!

Pure bietensap

Voor pure bietensap heb je weinig nodig maar in ieder geval rauwe bieten en een sapcentrifuge. De bieten was je en je snijdt het kontje (de wortels) eraf. Daarna doe je de biet in de sapcentrifuge. Het beste kan je de biet halveren of in vieren snijden alvorens je deze in de centrifuge doet.

Zonder sapcentrifuge kan je ook bietensap maken maar het proces duurt dan wat langer.

Snijd de bieten in stukken en doe deze in een blender tot het goed gepureerd is.

Pak een zeef en zet deze op een kom of maatbeker. Doe de bieten puree in zijn geheel in de zeef en laat het uitdruppen. De sap loopt dan in de kom of maatbeker. Het laatste beetje kan je nog uitdrukken zodat je echt alle sap uit de puree hebt gehaald. Nu is je bietensap klaar!

Oja, we raden je aan dit proces uit te voeren in je gootsteen want de rode kleur van bieten geeft snel af.

Bietensap verwerkt in een lekkere fruitsap

Van pure bietensap houden niet veel mensen maar je kan het ook verwerken in een ander sapje, samen met je favoriete fruitsoorten. Uiteraard hebben wij hiervoor ook een paar recepten voor je.

Bieten, appel en sinaasappel

Benodigdheden:

  • 1 rode biet
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel
  • ½ citroen
  • 1 centimeter gember
  • 100 milliliter water

Schil de biet en de sinaasappel. Snijd beide in grove stukken en doe ze in de blender. Was de appel goed en snijd ook deze in grove stukken. Schil de gember, snijd de citroen doormidden en pers een halve citroen uit. Doe het citroensap samen met de gember en appel in de blender, bij de biet en de sinaasappel.

Mix de ingrediënten in de blender, samen met het water. De hoeveelheid water kan je zelf bepalen. 100 milliliter is aan te raden maar meer kan ook. In de zomer vind ik het ook lekker om het water te vervangen door ijsklontjes voor een extra verfrissende werking.

Variaties

Houd je niet van gember? Het is wel gezond, maar ik kan het me goed voorstellen. De gember kan je natuurlijk ook weglaten.

Variant met peer of ananas

De basis voor deze recepten zijn hetzelfde als het eerste recept, alleen vervang je de appel met peer of ananas. Volg verder het recept zoals het hierboven staat.

Groenten sapjes

Wil je graag meer groenten eten maar lukt dit je niet altijd? Groenten kan je ook makkelijk in een sapje verwerken. Vervang in bovengenoemd recept één stuk fruit door bijvoorbeeld een grote wortel.

 

P.S. binnenkort komen er meer groentesapjes online en ook niet zo healthy, maar wel hele lekkere freakshakes! Stay connected…

 

 

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Duurzame zwangerschapskleding

Posted on 27 mei 2019

Pita Falafel

Posted on 18 februari 2019

Previous PostMinimalisme, het ware geluk
Next PostKopen, kopen, niet kijken.

No Comments

Leave a Reply