Opeens had ik de afgelopen paar dagen zin in een bananenbrood. Het bleef maar in mijn gedachte opkomen, dus besloot ik alle ingrediënten in te slaan en een lekker bananenbrood te maken. Bananenbrood kan je op verschillende manier maken, gezond en iets minder gezond 😉 en het is heerlijk als tussendoortje. Deze week delen wij graag een bananenbrood recept inclusief variatie opties met jullie! Ben je nog op zoek naar andere tussendoortjes? Kijk dan hier.
Basisrecept voor het bananenbrood
- 3 bananen
- 150 gram bloem
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 snufje kaneel
- 1 snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Prak de drie bananen met een vork tot een geheel. Voeg daarna de 2 eieren toe en roer het tot een mengsel. Voeg hier ook de bloem, pakpoeder, kaneel en zout aan toe en meng opnieuw.
Bekleed de bakvorm (of ovenschaal zoals op onze foto) met bakpapier en of vet de schaal in met boter. Doe het mengsel in de schaal en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Houd de oven in de gaten, afhankelijk van de hoeveelheid van het mengsel duurt het ongeveer 30 tot 45 minuten alvorens het bananenbrood gaar is. Test dit bijvoorbeeld met een sateprikker of mes. Prik met de sateprikker of het mes in het brood. Komt deze er droog uit? Het brood is klaar!
Variatie opties
Suikervrij of toch niet?
Steeds meer mensen kiezen voor suikervrije opties. Banaan is al zoet van zichzelf dus aan bananenbrood hoef je niet perse suiker toe te voegen. Wil je echter toch een cake achtiger en lekker ziet brood? Voeg dan suiker of vanillesuiker toe. Wil je liever geen suiker gebruiken maar mag het bananenbrood van jou wel wat zoeter? Gebruik dan bijvoorbeeld ahornsiroop.
Alternatief voor bloem
In dit recept heb ik normale bloem gebruikt maar natuurlijk kan je ook alternatieven gebruiken zoals amandelmeel, boekweitbloem of havermout.
Chocolade
Bananen en chocolade gaan super goed samen! Denk maar eens aan een bananensplit. Ben je gek op chocolade? Voeg dit dan aan het bananenbrood toe. Rasp chocolade door het mengsel en bak het mee in de oven.
Noten
Noten zijn gezond en dan vooral walnoten! Walnoten staan bekend om omega 3 en vezels en bevatten daarnaast ook nog eens magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink. Voeg noten toe aan je bananenbrood. Breek de walnoten in kleine stukjes en roer ze door het mengsel heen om vervolgens mee te bakken in de oven.
FruitÂ
Naast banaan kan je natuurlijk meer fruit aan het mengsel toevoegen. Wat dacht je van stukjes appels, frambozen of blauwe bessen? Heerlijk en nog gezond ook!
Topping
Zelf gebruik ik altijd een extra banaan die ik in stukjes snijd en als topping gebruik. Zo zie je meteen dat het een echt bananenbrood is. Maar natuurlijk kan je ook andere toppings gebruiken zoals chocolade of slagroom. Zo maak je er een echt feestje van!
No Comments