In Reizen, Zonder kinderen

Het schitterende Bacalar in Mexico

Zon, zee en strand… wat is er nou lekkerder dan hierover dromen? Zeker in de winter, als de dagen korter worden, het natter is buiten en je het liefst de hele dag met een dekentje op de bank hangt (ik dan in ieder geval). Ik kan mij uren vermaken met het uitzoeken van een leuke vakantiebestemming. Als deze dan eenmaal definitief gevonden is, vind ik het heerlijk om internet af te struinen, op zoek naar de mooiste ‘geheime’ plekjes op de plaats van bestemming. Vorig jaar heb ik zo’n pareltje gevonden in Bacalar, Mexico. Hoe we daar terecht kwamen, wat je er moet gaan doen en waar je moet gaan eten, lees je in deze blog over het mooie Bacalar.

Welke bestemming wordt het dit jaar?

Afgelopen jaar ben ik dus met mijn vriend naar Mexico geweest. Dit stond eerst niet helemaal op de planning, want we hadden een vakantie naar Nicaragua geboekt. Hoe we dan in Mexico terecht kwamen? Lang verhaal, maar het had in ieder geval te maken met de onrust en het negatieve reisadvies voor Nicaragua (wat helaas nog steeds niet is opgelost), waardoor we last-minute op zoek moesten naar een andere bestemming.

Mexico

In eerste instantie trok Mexico mij helemaal niet zo. Als ik Mexico hoor, denk ik (of vooral dacht ik) met name aan Playa del Carmen en Cancun. Of terwijl twee gigantische badplaatsen, waar het in mijn beleving stikt van het massatoerisme, met strips vol enorme hotelketens, dronken toeristen en opdringerige verkopers. Begrijp mij niet verkeerd, als je daarvan houdt, dan moet je het zeker doen (en misschien is mijn beeld wel totaal verkeerd), maar ik vind het juist heerlijk om de afgelegen plekjes op te zoeken, waar het niet zo druk is en waar men nog oog heeft voor de omgeving en de natuur.

Je begrijpt het dus al, wij zijn de dag na aankomst meteen weer weg gegaan uit Cancun, op zoek naar de rustigere plekjes. We hadden veel tips gekregen van onze omgeving, maar omdat we helaas niet zo heel lang hadden, hebben we toch besloten om op het schiereiland Yucatan te blijven. Gelukkig hebben we daar ook behoorlijk wat plekjes gevonden, waar het heerlijk en rustig is. Daarnaast viel het mij echt heel erg op, hoe ze in Mexico bezig zijn met het behoud van de natuur. Daar kunnen wij nog iets van leren. Met name in Bacalar is de aandacht voor de omgeving enorm en dat is niet voor niets. Een gigantisch mooi, blauw, zoetwater meer is het middelpunt van Bacalar en ook gelijk de beste reden om hier te komen. Dus je raad het al, ik ga je vandaag van alles over Bacalar vertellen.

Bacalar

Oke.. ik moet eerlijk zijn. Mijn eerste blik op het meer was lichtelijk teleurstellend. Maar toen de zon achter de wolken vandaan kwam, begreep ik helemaal iedereens enthousiasme. Wat een mooie kleuren heeft dit meer! Ik heb begrepen dat je 7 verschillende kleuren blauw kunt aantreffen in het meer, dit geloof ik ter plekke. Het wordt ook wel de Maladieven van Mexico genoemd, ik kan hier niet over mee praten, want ik ben nog nooit op de Maladieven geweest, maar ook dit geloof ik meteen.

Als je dit meer ziet, begrijp je ook waarom er zo veel aandacht aan het milieu besteed wordt. Als ze dit niet doen, dan zien de mensen hier letterlijk de gevolgen daarvan. Dit is uiteraard een enorm goede stimulans om het milieu zo min mogelijk te vervuilen. Wat merk je dan? Op verschillende plaatsen hebben wij infomatiekaarten gekregen bijvoorbeeld waarop er gevraagd werd om een hervulbare drinkfles te gebruiken, het gebruik van plastic (tasjes, rietjes etc) te voorkomen, niet met zonnebrand op in het meer te zwemmen en de natuur met rust te laten. Ofterwijl, geen dingen kapot maken en de dieren niet lastig te vallen met veel geluid. Op verschillende menu kaarten staat ook aangegeven wat restaurants doen om het milieu te sparen, bijna nergens krijg je een rietje in je drinken en overal wordt het afval goed opgeruimd.

De leukste eetplekjes

Een van de vele lekkere ontbijtjes bij Enamora

Genoeg redenen dus om naar Bacalar te gaan. Maar waar ga je dan eten? Geloof mij, je kunt hier echt overal terecht. Van onze hele vakantie, hebben we hier het lekkerste gegeten. Ik heb hier een kleine selectie voor je gemaakt.

Enamora

Wil je lekker ontbijten of lunchen? Ga dan zeker eens naar Enamora! Heerlijke kaart en een lekker sfeertje. Je kunt hier heerlijke broodjes eten, maar bijvoorbeeld ook yoghurt met granola. Er staat genoeg op de kaart, dus er zit vast iets voor je bij.

Bote de Leche

Bij dit kleine tentje moet je zeker eens gaan avondeten. De bediening is echt super vriendelijk en helpt je graag de juiste keuze te maken. Het eten is dan ook nog eens enorm lekker, dus wat wil je nog meer?

Een heerlijk drankje met schitterend uitzicht bij Playita.

Playita

Hier kun je de hele dag verblijven als je wilt. Je kunt zo een duik nemen in het meer, lekker chillen in de kuipstoeltjes en heerlijk eten en drinken tijdens het luieren. Ze serveren hier van alles, van lekkere shakes en limonades tot goed eten.

Sisimite

Toffe inrichting, lekker eten en heerlijke cocktails. Toch was het niet heel druk hier, wat enorm jammer is. Het concept is prima en alles smaakt goed.

Wat te doen in Bacalar

Oke, hoewel ik het liefst de hele dag eet, is het ook wel fijn als je ook weet wat je verder nog kunt doen in Bacalar. Verwacht hier geen vulkanen die je kunt beklimmen of spannende jungle tochten die je kunt maken. Je komt hier vooral naar toe om te luieren, chillen en te zwemmen.

Breng zeker even een bezoekje aan Los Aluxes. Ik vond de bediening hier alles behalve vriendelijk (het zit redelijk uit het centrum, dus zij hebben voor dat plekje het alleenrecht), maar de locatie is schitterend. Je kunt hier in het water springen en je een stukje mee laten voeren door de stroming, erg leuk! Neem ook een kijkje bij de Cocalitos. Dit zijn stromatolieten, levende stenen dus, die enorm belangrijk zijn voor de watercondities van het meer. Voorzichtig zijn dus dat je ze niet beschadigd!

Veel mensen maken hier ook een zeiltocht over het meer, schijnt enorm tof te zijn en hoewel wij vier hele dagen in Bacalar zijn geweest, hebben we hier niet eens de tijd voor gehad.

Staat deze bestemming ook op jouw bucketlist en ben je nog op zoek naar een verblijfplaats? Kijk dan hier. Wij boeken graag via booking.com, omdat je hier vaak nog tot een paar dagen voor aankomst kan annuleren. Mocht je onverwachts niet meer kunnen gaan, dan blijf je in elk geval niet met ongewenste kosten zitten.

Share Tweet Pin It +1
Previous PostMexicaanse ovenschotel van restjes
Next PostWorldsisters website en webshop beleid

No Comments

Leave a Reply